Hoće li „Ratovi zvezda“ dobiti naslednika

U vreme vladavine Bila Klintona, napušteni projekat pod imenom „Star Wars“, sistem odbrane od nuklearnog napada, odnosno projektila velikog dometa je ponovo postao aktuelan. Ideja koja se pojavila „80-tih godina, u vreme predsednika Ronalda Regana, je podrazumevala obrazovanje zaštitnog „kišobrana“ nad teritorijom SAD, sofisticiran sistem radarskog praćenja i satelita opremljenih laserima koji bi bio sposoban da uništava rakete sa nuklearnim bojevim glavama.

Džordž Buš je nastavio ovaj projekat i, s obzirom da se onaj prvobitni zvao „Ratovi zvezda“, njegov naslednik je u vreme Klintonove administracije dobio ime „Sin ratova zvezda“. Ipak, postoje naznake da će se od projekta odustati. Iako postoji protivljenje Rusije i malo „zahlađenje“ odnosa na toj relaciji, razlozi napuštanja projekta ne bi bili spoljnopolitičke prirode. Pravi razlozi leži u pitanju: da li je „Sin“ uopšte tehnički izvodiv?

Da bi taj odbrambeni sitem funkcionisao, potrebno je izgraditi radarski sistem na Aljasci, koji bi imao ključnu ulogu u pogledu prađenja i otkrivanja. Mesto predviđeno za to je pristupačno samo tokom leta, tako da odustajanje početka radova u toku ove godine povlači za sobom godinu dana čekanja na novu povoljnu priliku, odnosno naredno leto.

Takođe je i nejasno da li će do početka realizacije projekta uopšte doći, jer postoje oni koji tvrde da je sistem odbrane tehnički nedorađen. Takvog je mišljenja direktor Pentagonovog odseka za testiranje oružja, a sličnog mišljenja je i Philip Coyle, bivši šef odseka za testiranje i razvoj u okviru Pentagona. On je upozorio američki Kongres na činjenicu da testiranja nisu pokazala zadovoljavajuće rezultate i da bi rušenje projektila moglo da bude lako osujećeno i otežano mamcima i elektronskim protivmerama koje poseduju današnji projektili.

Termin „mamac“ označava projektile koji oponašaju bojeve glave i koji se lansiraju zajedno sa pravim nuklearnim raketama. U takvoj situaciji, tvrdi Philip Coyle, bi moglo da dođe do lakog „zbunjivanja“ satelita opremljenih laserima i projektila-presretača. Na osnovu svih ovih upozorenja, američka administracija bi trebala da odluči da li treba započeti izradnju radarskog sistema na Aljasci, i da li uopšte treba nastaviti sa projektom „Sin ratova zvezda“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.