U trendu

Hormon kortizol utiče na ponašanje

Nizak nivo hormona stresa kortizola izaziva društveno neprihvatljivo ponašanje kod adolescenata, tvrdnja je britanskih naučnika. Nivo kortizola obično raste u stresnim situacijama i pomaže u regulisanju emocija, a hormon ima učinak koji je suprotan dejstvu testosterona.
Istraživanje stručnjaka s Univerziteta u Kembridžu pokazalo je da se ovaj porast ne događa kod mladića kod kojih je zabeleženo antisocijalno ponašanje. Prema rezultatima do kojih je došla ova studija, problematično ponašanje delimično se može povezati s oblikom psihičkih poremećaja koje izaziva hemijska neravnoteža u mozgu.
Viši nivoi kortizola povezuju se s opreznijim ponašanjem. Ovaj hormon pomaže ljudima u uspostavljanju emocionalne ravnoteže i pravilnom delovanju uprkos eksplozivnoj prirodi. Tim naučnika iz Kembridža je u svojoj studiji angažovao učenike škola i mladiće kod kojih su socijalne službe zabeležile društveno neprihvatljivo ponašanje. Tokom testiranja praćeni su nivoi hormona u njihovoj pljuvačci u opuštenim i stresnim situacijama. Dok je kod prosečnih adolescenata zabeležen rast nivoa kortizola u stresnim situacijama, problematični mladići reagovali su potpuno suprotno – količine kortizola čak su bile u padu. Istraživači upozoravaju da bi antisocijalno ponašanje moglo biti mnogo više prouzrokovano biološkim faktorima nego što se dosad verovalo.
"Ako precizno utvrdimo što prouzrokuje nesposobnost normalne reakcije na stres, možda ćemo moći da dođemo do metoda za lečenje teških problema u ponašanju", objasnio je vođa ovog istraživanja, dr Grejam Ferdžajld (Graeme Fairchild). "To bi poboljšalo kvalitet života problematičnih adolescenata, ali i zajednice u kojoj oni žive", dodao je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.