I Adobe u trci za razvoj e-knjiga

Adobe Systems je 29. januara objavio najnovije verzije programa Acrobat eBook Reader 2.0 i Content Server 2.0 for eBooks, koji zajedno čine paket za koji kompanija tvrdi da će za korisnike predstavljati a brand new expirience iliti sasvim novo iskustvo (američki marketinški slogani su, ipak, neprevaziđeni) u korišćenju elektronskih knjiga.

Adobe Content Server 2.0 postoji, za sada, samo u verziji za Windows i omogućava korisnicima da dele sadržaje napisane u popularnom Adobe-ovom prenosivom formatu dokumenata (Portable Document Format, PDF). Ova aplikacija je namenjena izdavačima, distributerima i prodavcima koji posluju preko Interneta i omogućava im da pakuju, štite i prodaju elektronske dokumente.

Adobe Acrobat eBook Reader 2.0 je, sa druge strane, besplatan i može se preuzeti sa Adobe-ovog sajta. On je nadogradnja programa Reader kompanije Glassbook, koja se prošle godine našla u “zagrljaju” Adobe-a, i za sada je raspoloživ u verzijama za Windows i Macintosh. “Čitač” je u stanju da prikazuje elektronske knjige, koje, pored teksta (ispisanog raznim fontovima), mogu sadržati i slike, vektorsku grafiku i sve druge elemente svojstvene “hardverskim” knjigama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.