ICQ – u novoj verziji i razmena fajlova

Aplikacije za slanje kratkih poruka (ICQ, Yahoo! Messenger, MSN Messenger, Odigo…) odavno su prestale da služe samo tekstualnoj komunikaciji: svaka nova verzija pomenutih programa donosi nešto novo, ukazujući na veliku borbu koja se vodi na ovom tržištu. Aplikacije sve više predstavljaju složene komunikacione centre, povezane ne samo sa vlasnicima istovetnih programa, već i sa mobilnom i fiksnom telefonijom, uz mogućnosti glasovne komunikacije ili video-konferencije.

Najnovija verzija programa ICQ (ICQ 2001b Beta v5.15), pored mogućnosti dvosmernog slanja poruka između ove aplikacije i mobilnih telefona, kao i pozivanje fiksnih telefona, donosi još jednu novu mogućnost: razmenu fajlova, tj. deljenje foldera na hard-disku sa ostalim korisnicima ICQ-a. Na ovaj način, AOL (u čijem je vlasništvu ICQ) zalazi u oblast koja je postala popularna zahvaljujući Napster-u, pokušavajući da privuče nove korisnike. Nudeći ovakav „specijalitet“, AOL parira programu MSN Messenger-u, čija je posebnost mogućnost uspostavljanja video-konferencija. I treći veliki „igrač“ na polju tehnologija za razmenu kratkih poruka pokušava da osvoji što veći deo tržišta: Yahoo! Messenger najavljuje novu verziju, u kojoj će, zajedno sa tekstualnim porukama, u prozoru moći da budu i animirane pozadine.

Prema istraživanjima agencije Jupiter Media Metrix, na ovom tržištu je (još uvek) vodeća kompanija AOL: u svome vlasništvu ona ima dve instant messaging aplikacije, pri čemu je ICQ u septembru zabeležio 7,9 miliona aktivnih korisnika, a AOL Instant Messenger čak 28 miliona. Sve ukupno, AOL-ovim uslugama se u septembru služilo 35,9 miliona korisnika. Microsoft-ov servis (MSN Messenger) istog meseca je zabeležio 20,4 miliona, Yahoo!-ov (Yahoo! Messenger) 14,4 miliona korisnika.

Sve tri kompanije se, za sada, drže „na bezbednoj udaljenosti“, ne uspostavljajući zajedničke standarde koji bi omogućili međusobnu komunikaciju između vlasnika različitih aplikacija. Microsoft i Yahoo! su snažno lobirali tokom 2000. godine, kako bi naterali vodećeg na polju kratkih poruka da otvori svoju mrežu i za njihove korisnike. AOL-u je u julu 2001. godine naloženo da nadležnim saveznim institucijama u SAD-u dostavi izveštaj o koracima koje će preduzeti u otvaranju svoje mreže i konkurentskim servisima.

Borba oko velikog tržišta, na kome se predviđa dalji streloviti rast broja korisnika, nastavlja se. Pomenute aplikacije, u samom početku vrlo jednostavne, postaju složeni alati za komunikaciju, objedinjavajući razne servise Interneta. Kod individualnih korisnika servisi su se već dokazali – sledi osvajanje poslovnih korisnika, tj. unapređenje aplikacija u pravcu komunikacije između firmi. Mogućnost ostvarenja video-konferencija je sigurno prvi korak, a sledeći bi morao da bude obezbeđivanje mehanizama zaštite podataka koji se mrežama prenose, kako ne bi došlo do krađe i zloupotrebe poverljivih informacija.

Srodne teme:

  • AOL – najveći Internet provajder na svetu
  • ActiveBuddy – budućnost instant messaging servisa (I deo)
  • ActiveBuddy – budućnost instant messaging servisa (II deo)
  • Ćaskanje sa serverom

    Stranica na kojoj ćete pronaći ICQ, Odigo…

  • Biblioteka softvera Internet Krstarice

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.