U trendu

Indija lansirala svoju prvu svemirsku letelicu za proučavanje Sunca

Indija je danas lansirala svoju prvu svemirsku letelicu za proučavanje Sunca, manje od dve nedelje nakon lansiranja sonde koja je uspešno sletela na Mesec.

Svemirska letelica Aditia-L1 lansirana je iz svemirskog centra Sriharikota u južnoj Indiji u cilju proučavana Sunca na udaljenosti oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Letelica je opremljena za proučavanje sunčeve korone, hromosfere, fotosfere i solarnog vetra, saopštila je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO).

Aditia-L1 je krenuo ka tački L1 sistema Zemlja-Sunce, koja pruža neprekidan pogled na Sunce, saopštio je ISRO. „Ovo će pružiti veću prednost posmatranja solarnih aktivnosti i njihovog uticaja na svemirsko vreme u realnom vremenu“, dodaje se u saopštenju.

Satelit bi u budućnosti trebalo da obezbedi pouzdane poatke o naletu čestica i radijacije zbog povećane sunčeve aktivnosti koja ima potencijal da uništi električne mreže na Zemlji.Napredno upozorenje može zaštititi satelite koji imaju važnu ulogu u globalnoj ekonomiji, kao i posade u drugim svemirskim stanicama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar