U trendu

Industrijski internet pokreće digitalnu transformaciju kineskih preduzeća

Seckana svinjetina sa sosom od belog luka i narezana svinjetina sa konzerviranim povrćem klasici su kineske kuhinje i prilično su teški za pripremu. Ali, uz dostupnost već pripremljene hrane, ljudi u Kini mogu lako da uživaju u takvim specijalitetima iz udobnosti svojih domova, piše Sinhua u tekstu o digitalnoj transformaciji industrijske proizvodnje u Kini.

Pametna proizvodnja u kompanijama za proizvodnju hrane olakšava ispunjavanje ogromne potražnje potrošača, podstičući nagli rast prerađivačke prehrambene industrije u Kini.

Kompanija Shandong Hifirst Foodstuff je jedna od mnogih u Kini koje zarađuju na tržištu koje doživljava bum. U proizvodnim radionicama, sastojci se obrađuju i automatski pakuju u pripremljena jela.

„Radionicom možemo upravljati digitalno kroz prikupljanje podataka u realnom vremenu o sirovinama, opremi, poluproizvodima, gotovim proizvodima i energiji“, rekao je Zang Fangjun, izvršni zamenik generalnog direktora Hifirsta.

Industrijski internet se može pripisati porastu inteligentne proizvodnje. Nakon analize dnevne prodaje, sistem čak može pomoći u organizovanju planova proizvodnje kako bi se zadovoljile različite potrebe kupaca.

Industrijski internet je primena i razvoj informacione tehnologije nove generacije u industrijskom sektoru koja pruža održiv put za digitalnu transformaciju preduzeća. Sve veći broj industrijskih platformi niče da pomognu tom procesu.

Više od 1.800 5G+ industrijskih internet projekata bilo je u izgradnji u Kini 2021. godine, pokazuje izveštaj o razvoju interneta u Kini.

Ovi projekti pokrivaju više od 20 ključnih sektora kineske nacionalne ekonomije, kao što su gvožđe, čelik i električna energija, navodi se u izveštaju objavljenom na Kineskoj internet konferenciji 2022. koja je počela u utorak u Šenženu, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong. Do 2021. u Kini je postojalo više od 100 uticajnih industrijskih internet platformi.

Od avgusta, Kina je imala skoro 80 miliona industrijske opreme povezane na industrijski internet, što je povećanje od preko 4 miliona jedinica od početka ove godine, podaci su Ministarstva industrije i informacionih tehnologija. Ovo ukazuje da prerađivačka industrija ubrzava svoju digitalnu transformaciju.

Vodeći kineski proizvođač teške opreme, Grupacija SANY takođe je na talasu digitalne transformacije.

Grupacija SANY je izgradila digitalnu mrežu za svoje proizvodne pogone, povezujući 17.000 operativne opreme i značajno poboljšavajući efikasnost rada, rekao je Liu Ćinghai, viši potpredsednik i glavni informacioni direktor kompanije SANY teška industrija, podružnice Grupacije SANY.

Inspur grupa, vodeći kineski dobavljač u računarskim uslugama u oblaku i velikih podataka, izgradio je novu industrijsku infrastrukturu zasnovanu na svojoj industrijskoj internet platformi. On je promovisao digitalnu nadogradnju mnogih industrija uključujući gumu i čelik i podržao inteligentnu proizvodnju mnogih preduzeća.

Usred rastuće potrebe za digitalnom transformacijom, industrijski internet se brzo integriše sa mnogim drugim neproizvodnim oblastima, uključujući zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, transport i osiguranje.

Kroz deljenje industrijskih internet podataka, industrija osiguranja može da obezbedi subjektima proizvode osiguranja koji bolje odgovaraju njihovim potrebama, kao i da ponudi preciznije cene, profesionalnije usluge upravljanja rizicima i brže rešavanje šteta, rekao je Hu Vei, zvaničnik kompanije PICC Property and Casualty.

Vang Sjaojun, sa Kineske akademije nauka, veruje da industrijski internet stvara novu vrstu infrastrukture koja povezuje ljude, mašine i stvari.

Proširenje granica mreže usred brzog razvoja industrijskog interneta postavilo je veće zahteve za bezbednosnim mogućnostima, rekla je ona.

„Trebalo bi uložiti napore da se izgradi nezavisna, inovativna platforma za usluge podataka svetske klase koja će podržati visokokvalitetni razvoj industrijskog interneta“, dodala je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar