U trendu

Instalacija novog hard diska

U današnja vremena stvarno nije bitno koliki vam je kapacitet hard diska, jer će se pre ili kasnije popuniti. Prošle godine bili su aktuelni diskovi kapaciteta od 3 do 10 MB, a danas ni kapacitet od 45 MB nije ništa posebno. Prostora na disku nikad nije dosta, pogotovo ako se bavite obradom muzike ili videa; zato bi trebalo da razmislite o nabavci novog diska – čija je ugradnja vrlo jednostavna. Da bi vam olakšali, objasnićemo ceo postupak instalacije.

Šta sledi nakon kupovine novog IDE hard diska? Prvo je potrebno izvršiti malu pripremu, tj. kreirati boot-abilnu (ona sa kojom se može „podići“ sistem) disketu. Kada je kreirate, kopirajte sledeće fajlove na nju (svi se nalaze u folderu „C:WindowsCommand“):

  • edit.com
  • fdisk.exe
  • format.com
  • sys.com
  • xcopy.exe
  • xcopy32.exe
  • xcopy32.mod
Takođe, trebalo bi da vam pri ruci budu još neki mediji: Windows Startup disketa (da bi mogli da pristupite CD-ROM uređaju) i instalacioni Windows 95/98/Me disk. Naravno, pre same instalacije napravite BackUp vašeg starog diska.

Pre ugradnje, isključite kompjuter iz strujne mreže i skinite poklopac, te prvo pronađite stari hard disk i proverite da li će novom odgovarati isti prostor. Naime, danas se uglavnom svi diskovi rade u veličini od 3,5 inča (stariji su bili i 5,25 inča). Ubacite novi disk u ležište – šinu i pričvrstite ga šrafovima, a ako ste uz disk dobili i šrafove onda obavezno koristite fabričke, zbog odgovarajuće dužine. Izbegavajte da koristite već korišćene šrafove, jer mogu biti predugački, pa mogu oštetiti elektroniku diska. Po učvršćenju, spojte naponski kabl i široki, pljosnati IDE kabl (koji vodi do primarnog IDE kanala). Ukoliko ugrađujete UDMA66 ili UDMA100 disk, moraćete da koristite poseban 80-pinski kabl. Neki kablovi su „polarizovani“, te odgovarajuće obeleženi radi onemogućavanja pogrešnog spajanja. Zato se uverite da strana širokog kabla koja je obeležena linijom, ide u „Pin 1“ konektora na matičnoj ploči, i na hard disku. Naponski kabl je fizički profilisan, tako da ne možete pogrešiti.

U slučaju da ste postojeći hard disk zamenili novim i bržim, ali želite da zadržite i stari, proverite podešavanje kratkospojnika (jumpers) na oba diska. Novi disk treba da bude podešen na „Master“, a stari na „Slave“. Verovatno ćete morati da izvadite stari disk iz kućišta, da bi na nalepnici videli način podešavanja kratkospojnika za taj disk. Ukoliko nema nalepnice, proverite podešavanja na Web sajtu proizvođača. Kada instalirate oba diska, moćićete da sadržaj starog prebacite na novi. Još jedno upozorenje: nećete moći da na isti IDE kabl povežete stari, sporiji DMA33 disk sa bržim UDMA66 ili boljim diskovima. U ovom slučaju ćete sporiji disk postaviti na sekundarni IDE kabl, onaj na kome se već nalazi CD-ROM. Ovim smo završili fizičku instalaciju novog hard diska, a sledi instalacija na „logičkom“ nivou (disk mora biti prepoznat od strane sistema).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.