U trendu

Izazov zvani Linux

Ovim prilogom započinjemo seriju članaka koji će se baviti Linux-om, i svim onim što prati taj operativni sistem koji se brzo širi, zato, dobro došli u svet Linux-a. Linux danas nalazi svoje mesto gotovo svuda – koriste ga poslovni ljudi, inženjeri, programeri, ali možda ponajviše studenti. Linux je operativni sistem koji je jako brzo narastao, od nečijeg hobija, pa sve do sada ozbiljnih primena u velikim korporacijama, tako da sada u svetu ima nekoliko desetina miliona korisnika. Zbog svega navedenog, povešćemo vas u uzbudljivi svet Linux-a, upoznaćemo vas sa osnovama Unix administracije za vaš Linux sistem i sa osnovnim potrebnim hardverom.

Minimalni sistem za pokretanje Linux-a u karakter-modu (nešto slično DOS-u) je sistem sa procesorom 80386, 8 Mb RAM memorije, diskom od 100 Mb i eventualno CD-ROM uređajem. Za komforno korišćenje Linux-a sa grafičkim korisničkim interfejsom (sličnim Windows-u), vaš PC treba da ima najmanje 32 Mb RAM memorije i neki od procesora iz Pentium klase. Linux bez problema može da koegzistira na istoj mašini na kojoj su instalirani i drugi operativni sistemi, kao što su DOS, Windows, OS/2 i sl. U detalje ćemo ulaziti u sledećim prilozima, ali sada možemo da kažemo da će vam trebati nekih 500 do 600 Mb prostora na disku za osnovnu instalaciju Linux radne stanice u grafičkom modu, a ako na to dodate „more“ dodatnog, besplatnog softvera, trebaće vam 1 do 2 Gb. Možda je najbolje rešenje da odvojite poseban disk za eksperimentisanje sa Linux-om, s obzirom na to da su danas diskovi vrlo jeftini.

Ali pre svega da vas „upozorimo“, Linux možda nije za „svakog“. On za neke korisnike može biti izazovan, a za neke frustrirajući i razdražljiv. Ako se ipak odlučite na Linux, budite spremni za dosta učenja i istraživanja. A ako nemate strpljenja i volje za učenjem nečeg novog, onda ostanite pri Windows-u. Znači, sve što vam je potrebno da bi učestvovali u „projektu“ zvanom Linux, je: jedan PC, dovoljno prostora na disku, instalacioni Linux CD, i naravno, odgovarajući stav. Pored navedenog, značajno će vam pomoći i veza ka Internetu. Spremite se za naredne članke, u kojima ćemo vas voditi kroz Linux svet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.