Jedan broj – jedna kupovina

Kompanija American Express je objavila uvođenje novog servisa sa sigurniju online kupovinu. U pitanju je mogućnost upotrebe jednokratnih kreditnih kartica, a u narednih mesec dana moći će da je besplatno testiraju korisnici njihovih usluga u SAD.

Ova njujorška kompanija se nada da će nova usluga koja nosi naziv Private Payments ohrabriti kupce koji su izbegavali online kupovinu zbog problema sa sigurnošću i mogućnosti zloupotrebe.

Novi servis omogućava mušterijama da na Internetu ne koriste pravi broj svoje kreditne kartice, već da u trenutku kupovine na sajtu American Expressa dobiju slučajnom metodom generisan broj čija važnost ističe odmah po obavljenoj transakciji.

Problem sigurnosti transakcija na Internetu je postao prava noćna mora za sve učesnike u e-commerce lancu. Smatra se da do pravog buma u ovoj oblasti nije došlo pre svega zbog još uvek velikog nepoverenja kupaca.

Oko godinu dana ranije, American Express se oglasio servisom Blue Card koji je bio jedan u nizu pokušaja da se online kupovina učini sigurnijom. Ova kartica je opremljena čipom koji omogućuje mušterijama da informacije o svojoj kreditnoj kartici šalju direktno online trgovcu putem uređaja koji je priključen na PC. Ipak, ovaj servis zahteva malo tehnološki potkovanije korisnike. Private Payments će privući, sasvim sigurno, mnogo širu publiku. Njegovo korišćenje je jednostavno i ne zahteva nikakav dodatni softver ili hardver.

Preston Dodd, analitičar Internet konsalting kompanije Jupiter Communication, smatra da se u ovom trenutku American Express nalazi daleko ispred svoje konkurencije i da je njihovo novo rešenje problema sigurnosti zaista inovativno. S druge strane, on ističe da je čitav taj problem „prenaduvan“ i da je danas nivo sigurnosti na Internetu veoma visok. „Sigurniji ste na Internetu nego u restoranu“, tvrdi on. Podaci transakcija su šifrovani, ali ipak, jednom pohranjeni na server sajta oni mogu da budu na meti hakera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.