U trendu

Jestiva kamera

„Pacijenti progutaju kameru, posle nekog vremena je „izbace“, a u međuvremenu ona obavi svoj posao“, kaže Eitan Scapa, specijalista za gastoenterologiju u „Assaf Harofe“ bolnici iz Tel Aviva. O čemu je reč? U pitanju je pronalazak grupe izraelskih istraživača i lekara pod nazivom „video pilula“, mikrokamera koja se nalazi u kapsuli i pomoću koje je moguće obaviti gastroenterološke analize.

Gastroskopija je vrlo bolna i neugodna tehnika, pri kojoj se, radi ispitivanja organa za varenje, sonda uvlači u organizam oralno ili analno. Izraelski tim stručnjaka ističe prednosti svog pronalaska kojim se ispitivanja vrše bezbolno, a sam pacijent ne samo da ne mora da bude u bolnici za vreme analiza, već, progutavši kapsulu, može da obavlja svoje svakodnevne poslove bez ikakvih smetnji.

Kapsula sadrži mikrokameru, bateriju, minijaturni izvor svetlosti i predajnik, čip razvijen specijalno za ovaj uređaj. Ovakva kamera emituje dve slike u sekundi, a prijemnik je uređaj nalik na vokmen koji pacijent nosi sa sobom. Snimljene slike se zatim prebacuju na hard-disk i spremne su za lekarsku analizu. Dr Eitan Scapa ističe da kamera pravi odlične snimke nabora na zidovim creva, gde bolesti najčešće započinju, i da uspeva da snimi delove creva do kojih je klasičnim metodama nemoguće doći.

„Video pilula“, 2,5cm dugačka i širine manje od santimetra, je prošla ispitivanja na životinjama i dobrovoljcima, kao i testove američkog Ministarstva za hranu i lekove. U oktobru slede obimna klinička istraživanja na pacijentima koja će, verovatno, potrvrditi revolucionarnost ovog pronalaska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.