U trendu

Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje (VIDEO)

Južna Koreja lansirala je danas svoju prvu svemirsku raketu domaće izrade pokazuju snimci objavljeni na televiziji, nekoliko meseci posle neuspelog prvog pokušaja u oktobru, javila je agencija AFP.

Korejska raketa za lansiranje satelita, na tečno gorivo od 200 tona zvanično nazvana Nuri, poletela je sa poligona Geheung u 16.00 po lokalnom vremenu (9.00 po srednjeevropskom vremenu).

Komentator je rekao „izgleda da sve ide po planu“. Zvanično će rezultati biti saopšteni kasnije danas.

U prvom pokušaju u oktobru, probni teret stigao je do željene visine od 700 kilometara ali nije ušao u orbitu zato što je motor treće faze rakete pregoreo ranije nego što je planirano, prenosi agencija AP.

Ukoliko današnje lansiranje bude uspešno, Južna Koreja će postati deseta zemlja na svetu koja je lansirala satelit u svemir sopstvenom tehnologijom.

Južna Koreja, deseta najveća svetska privreda glavni je snabdevač poluprovodnika, automobila i pametnih telefona na svetskim tržištima. Medjutim, njen svemirski program kaska za njenim azijskim susedima Kinom, Indijom i Japanom.

Susedna Severna Koreja postavila svoje prve satelite za posmatranje Zemlje u orbitu 2012. odnosno 2016. mada nema dokaza da je i jedan odnjih ikada emitovao slike iz svemira ili slao podatke nazad u zemlju. Severna Koreja je zbog lansiranja tih satelita dobila ekonomske sankcije UN zato što je to smatrano kao prikriveno testiranje zabranjene tehnologije raketa dugog dometa.

Južna Koreja je od početka 1990-ih poslala niz satelita u svemir ali sve sa lansirnih poligona u ionostranstvu ili raketom izgradjenom stranom tehnologijom. Ona je 2013. prvi put uspešno lansirala satelit sa svog terena, ali prva faza lansirne rakete proizvedena je u Rusiji.

Uspešno lansiranje danas podstaklo bi rastuće svemirske ambicije Južne Koreje ali takodje dokazalo da ona raspolaže ključnim tehnologijama za izgradnju sistema nadzora baziranog u svemiru i većih raketa u vreme neprijateljstava sa rivalskom Severnom Korejom, smatraju neki stručnjaci, prenosi AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar