U trendu

Kevin Vorvik postao prvi kiborg na svetu!

Britanac Kevin Vorvik (Kevin Warwick), profesor kibernetike iz Redinga, sproveo je u delo ideju koju je najavio 2000. godine. Već tada je planirana operacija kojom će u njegovu levu ruku, negde između lakta i ramena, biti ugrađen implant, povezan sa Kevinovim nervnim sistemom. Zahvat je uspešno izveden u Oksofordu, gde je neurohirurg Piter Tedi (Peter Teddy) u levu podlakticu profesora kibernetike ugradio implant širok tri milimetra.

Implantirani čip ima 100 elektroda tankih poput vlasi kose, koje su povezane sa obližnjim živcem, a sa druge strane sa primopredajnikom koji pomoću mikroantene impulse šalje kompjuteru. Implant će „hvatati“ impulse, ne menjajući ih i ne prekidajući tok između mozga i periferije, a zatim slati u analognom obliku kompjuteru, gde će se pretvarati u digitalni zapis, koji može da se analizira, transformiše i šalje natrag u telo.

Na ovaj način, profesor Vorvik će komunicirati sa kompjuterom u laboratoriji u Redingu, gde će se i vršiti dalji eksperimenti. Prvi eksperiment će se sastojati u hvatanju signala iz mozga odgovornih za pokrete prstiju i njihovo slanje u kompjuter, gde će biti uskladišteni. Zatim će tim Kevinovih saradnika pokušati da Kevinu „vrati“ te iste signale i proizvede pokrete kakve je proizveo impuls iz mozga. Sledeći eksperimenti će biti u vezi sa bolom i emocijama. Npr. „snimljeni“ Kevinovi impulsi će biti emitovani u njegovo telo, da bi se videlo da li će izazvati bol ili osećanje sreće.

Opširniju priču o profesoru Vorviku, njegovim futurističkim zamislima i neobičnoj životnoj filozofiji, možete pronaći u članku:

  • Svi Kevinovi implanti

    Srodne teme:

  • Gde prestaje čovek, a počinje mašina?
  • Lek protiv depresije – nervni stimulator
  • Bioničke ruke sve savršenije
  • Ukrštanje ljudi i mašina
  • Artur Klark – pisac i vizionar

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.