U trendu

Kina planira da testira upotrebu tehnologije 3D štampe za izgradnju na Mesecu

Kina planira da iskoristi svoj program istraživanja Meseca da istraži izvodljivost upotrebe tehnologije 3D štampanja za izgradnju zgrada na Mesecu, piše danas Čajna dejli, a prenosi agencija Sinhua.

Prema rečima Vu Veirena, vodećeg naučnika u Kineskoj nacionalnoj svemirskoj administraciji, sonda Čang’e-8 bi trebalo da sprovede istraživanja životne sredine i mineralnog sastava na licu mesta, na Mesecu kako bi proverila da li se neke napredne tehnologije, kao što je 3D štampa, mogu koristiti na površini Meseca, navodi se u novinskom izveštaju.

„Ako želimo da ostanemo na Mesecu duže vreme, moramo da uspostavimo stanice koristeći materijale sa samog Meseca“, rekao je Vu.

Nekoliko kineskih univerziteta, kao što su Univerzitet Tongđi i Univerzitet Si’an Điaotong, već su počeli da proučavaju moguće primene tehnologije 3D štampanja na Mesecu, naveo je list.

Čang’e-8, nakon Čang’e-6 i Čang’e-7, biće treća sonda koja će biti postavljena na Mesec u narednom poduhvatu Kine u istraživanju Meseca, dodaje se u izveštaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.