U trendu

Kina razvija robota za zaštitu kulturnih relikvija

Koraci Kine u svemirskoj tehnologiji sada obogaćuju očuvanje kulturnih relikvija, pošto su inženjeri svemirskih letelica prenamenili robota prvobitno dizajniranog za orbitalne misije kako bi zaštitili artefakte grobnica.

Kineska akademija svemirske tehnologije (CAST) nedavno je objavila da je razvila takvog robota, piše Sinhua. U kombinaciji sa tehnologijom zračenja elektronskim snopom, može se koristiti kao inteligentni mobilni sistem za iskorenjivanje bakterija koje uspevaju na drevnim muralima u malim grobnicama.

Opremljen robotskom rukom postavljenom na mobilnu šasiju sa točkovima, ovaj uređaj može da skenira scene sa zidova grobnica i kupola.

Slično tehnologiji za dezinfekciju zračenjem, koja se koristi u medicinskom tretmanu, elektronski snopovi mogu eliminisati štetne bakterije koje uzrokuju da murali izblede ili se okrnjuju tokom vremena.

Projekat je pokrenula Akademija Dunhuang, kao institut za zaštitu i istraživanje svetske kulturne baštine Dunhuang pećina u Kini. Tokom proteklih decenija stekla je bogato iskustvo u konzervaciji pećinskog slikarstva. Od 2020. do 2022. godine, Akademija je preuzela vodeću ulogu u zaštiti murala nacionalnih grobnica na terenu.

„Očuvanje murala na grobnici predstavlja veliki izazov“, rekao je Ju Zongren, šef Instituta za konzervaciju pri Akademiji.

Činjenica da su zakopani duboko pod zemljom tokom dužeg perioda izlaže murale na grobnicama visoko vlažnom okruženju, podstičući proliferaciju mikroorganizama koji ubrzavaju njihovo propadanje. Štaviše, s obzirom na generalno skučen prostor unutar grobnica, svaki nemar u čišćenju i zaštiti može dovesti do dodatnog oštećenja ovih neprocenjivih relikvija.

Konvencionalni pristup dezinfekciji uključuje upotrebu hemijskih agenasa, koji, nažalost, mogu predstavljati rizik po zdravlje ljudi koji su uključeni, kao i uticati na murale.

Kao nepokretnim kulturnim relikvijama, muralima je potrebna zaštita na licu mesta, tako da korišćenje tradicionalnih biocidnih agenasa nije održiva opcija, primetio je Ju.

Kao odgovor na zahtev za zaštitu murala grobnica na licu mesta, istraživači sa Instituta za fiziku visoke energije (IHEP) pri Kineskoj akademiji nauka započeli su razvoj inteligentnog mobilnog uređaja za sterilizaciju zračenjem. Postavili su zahtev za „održavanje male i precizne veličine uz davanje prioriteta bezbednosti“ i sarađivali sa inženjerima iz CAST-a na razvoju robota.

Uprkos bogatom iskustvu u razvoju robotskih ruku za velike svemirske kapsule, inženjeri nikada ranije nisu kreirali robota posebno za čišćenje grobnica.

„Veliki deo naših napora smo posvetili smanjenju veličine i povećanju fleksibilnosti robota, čineći ga pogodnijim za primenu u grobnicama“, rekao je Su Đianping, šef inženjerskog tima.

Laserski senzori, instalirani na robotu na daljinsko upravljanje, mogu da otkriju i izbegnu prepreke, obezbeđujući bezbednu udaljenost između robota i murala.

Prema rečima Sua, ove tehnologije su korišćene na kineskoj svemirskoj letelici.

Iako većina inženjera nikada ranije nije videla muralna dela, oni su ponosni na korišćenje svemirske tehnologije za zaštitu vekovnih kulturnih relikvija, primetio je Su.

Robot je prvi put predstavljen na domaćoj izložbi o zaštiti kulturnih relikvija prošlog septembra. Istraživački tim planira da sprovede još eksperimenata pre nego što ga stavi u upotrebu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.