U trendu

Kina ubrzava izgradnju sistema za reciklažu otpada

Kineski državni savet objavio je dokument sa smernicama u kojem se navode ciljevi i mere za ubrzanje izgradnje sistema za reciklažu otpada i konsolidaciju zelenih i niskougljeničnih temelja kako bi zemlja postigla visokokvalitetni razvoj.

Smernice naglašavaju praćenje koncepta cirkularne ekonomije koji sadrži 3R – smanjite (reduce), ponovo koristite (reuse) i reciklirajte (recycle) sa ciljem poboljšanja efikasnosti korišćenja resursa kroz precizno upravljanje, efektivno recikliranje i efikasno korišćenje otpada, piše Sinhua.

Do 2025. godine, sistem reciklaže otpada koji pokriva sva polja i sve veze biće u osnovi uspostavljen, sa godišnjim obimom iskorišćenja kabastog čvrstog otpada poput jalovine, letećeg pepela i ugljene šljake dostići će četiri milijarde tona, a stopa sveobuhvatnog iskorišćenja novog kabastog čvrstog otpada dostići će 60 odsto, navodi se u dokumentu.

U međuvremenu, godišnji obim korišćenja glavnih obnovljivih resursa kao što su otpad od čelika, otpad od bakra i otpad od aluminijuma dostići će 450 miliona tona.

Smernice napominju potrebu za razvojem industrije reciklaže resursa, koja će pokrivati sve sektore proizvodnje i života, kao i postizanje cilja od pet hiljada milijardi juana (oko 703,87 milijardi američkih dolara) u godišnjoj proizvodnji industrije do 2025. godine.

Do 2030. godine u Kini će biti uspostavljen sveobuhvatan, efikasan i uredan sistem reciklaže otpada, a ukupan nivo reciklaže otpada će biti među najvišim u svetu, navodi se u dokumentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar