U trendu

Kineska svemirska stanica završava testove izloženosti materijala

Kina je završila testove ekspozicije materijala na svojoj svemirskoj stanici, sa eksperimentalnom opremom i prvom serijom uzoraka materijala koji su bezbedno izvučeni u svemirsku letelicu u orbiti, saopštio je 15. marta Nacionalni centar za svemirske nauke pri Kineskoj akademiji nauka.

Eksperimentalna oprema i uzorci su prebačeni sa spoljašnjosti svemirske stanice u modul vazdušne komore stanice 14. marta u 21.00 uz saradnju naučnika na Zemlji i pomoć robotske ruke na brodu, prenosi Sinhua.

Posada tajkonauta u orbiti je potom premestila eksperimentalni sklop u laboratorijski modul, gde su rastavili i uskladištili uzorke. Ovi uzorci će biti vraćeni na Zemlju na svemirskom brodu Šendžou i predati naučnicima na dalja istraživanja, napominje Centar.

Eksperimentalna oprema za izloženost materijala lansirana je 8. marta 2023. i u orbiti je godinu dana. Prva serija od preko 400 instaliranih uzoraka materijala podeljena je na nemetalne i metalne materijale.

Kako je saopšteno iz Centra, tajkonauti u orbiti će u maju 2024. godine instalirati novu seriju uzoraka u eksperimentalnu opremu i sprovesti novu rundu ispitivanja izloženosti u svemiru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar