U trendu

Kineski naučnici razvili ultra jaku keramiku visoke toplotne izolacije

Kineski naučnici su stvorili novu poroznu keramiku koja je ultra jaka na povišenim temperaturama i istovremeno ima visoku toplotnu izolaciju, dve osobine potrebne za izradu školjke hipersoničnih aviona.

Tim, koji je predvodio Ču Janhui sa Tehnološkog univerziteta u Južnoj Kini, razvio je poroznu diboridnu keramiku visoke entropije koja pokazuje izuzetnu sposobnost nošenja opterećenja, visoke performanse toplotne izolacije i superiornu termičku stabilnost do 2.000 stepeni Celzijusa, piše Sinhua.

Takva svojstva su je učinila atraktivnom opcijom za pouzdanu toplotnu izolaciju u ekstremnim uslovima, naveo je Univerzitet.

Potraga za poroznom keramikom koja je i jaka i otporna na ekstremnu toplotu bila je sveti gral za naučnike o materijalima sa pojavom hipersoničnih tehnologija letenja. Ove dve karakteristike je, međutim, teško postići istovremeno u konvencionalnoj poroznoj keramici, čiji je prethodni rekord maksimalne temperature iznosio 1.500 stepeni Celzijusa.

Istraživači su rekli da novi materijal ima široke izglede za primenu u vazduhoplovnoj, energetskoj i hemijskoj industriji.

Studija je objavljena u časopisu Napredni materijali (Advanced Materials), prenosi Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar