U trendu

Ko treba da kontroliše Internet?

Na Svetskom samitu o informatičkom društvu (World Summit on the Information Society), održanom u Ženevi, bilo je reči i o tome ko treba da kontroliše Internet, to jest ko treba da propisuje pravila ponašanja i donosi neophodne zakone u ovoj oblasti. Ujedinjene nacije ukazale su na ovaj problem konstatujući da trenutno Internet kontrolišu isključivo američke firme, poput organizacije ICANN, koja propisuje pravila u vezi s registracijom i korišćenjem domena.

Iako je nastao u Sjedinjenim Državama, Internet je danas u upotrebi u celom svetu, pa se i postavlja opravdano pitanje američke svemoći u ovoj oblasti. Pošto je sasvim prirodno i može se očekivati da američke organizacije svesno ili nesvesno rade u korist američkih firmi, jedan od predloga na samitu u Ženevi bio je da se kontrola Interneta prepusti organizaciji Telecommunications Union (ITU), koja radi u okviru Ujedinjenih nacija. Na taj način bila bi postignuta maksimalna objektivnost pri donošenju propisa, smatraju zagovornici ove ideje.

Rezultat debate o kontroli Interneta je dogovor o stvaranju radne grupe sastavljene od predstavnika privatnih firmi, državnih i javnih institucija koja bi pripremila predlog za sledeći samit.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.