Ko zauzima Napster-ovo mesto?

Servis koji je odigrao ogromnu ulogu u popularizovanju MP3 formata i privukao preko 50 miliona korisnika, ljubitelja razmene ovakvih fajlova, trenutno ne radi. Posle dve godine sudskih procesa, tužbi i žalbi, osporavanja i dokazivanja, još uvek nije jasno da li će Napster plaćati odštetu za kršenje autorskih prava. Muzički izdavači koji su tužbu podigli, uspeli su da servis i zatvore u julu: posle natezanja oko filtriranja fajlova zaštićenih autorskim pravima i nemogućnosti da Napster efikasno sprovede takvu naredbu, razmena fajlova je obustavljena do daljnjeg.

Međutim, posle dve godine, proces još uvek nije završen. Tek predstoji odluka suda o tome da li će Napster morati da plati ili ne. A sume koje potražuje pet najvećih muzičkih kuća izražene su u milijardama dolara. Sud u San Francisku odgodio je donošenje konačne presude, smatrajući da bi takav potez bio preuranjen, i da je potrebno detaljno ispitati čitav slučaj. Sudija Marilin Patel (Marilyn Patel) je, uz odlaganje presude, dala i ocenu o tužiocima, tj. muzičkim kompanijama, upozoravajući na to da se one sada nalaze u poziciji monopoliste.

Naime, iste kompanije koje su tužbu podigle, pokreću svoje muzičke servise MusicNet i Pressplaya, koji će biti bazirani na sistemu pretplate. U ovakvoj situaciji, sudija smatra da muzički izdavači mogu da nameću svoje cene i uslove, ostvare monopolsku poziciju, i spreče razvoj ovog segmenta muzičke industrije. Takođe, Merilin Patel je i optužila muzičke kompanije da su i same u prošlosti obilato kršile autorska prava, i da treba proučiti dokumenta koja se tiču ove oblasti, odnosno ponovo pretresti prava koja poseduju muzičari i kompanije.

U međuvremenu, Napster se nalazi u čudnom međuprostoru: ni izdaleka ne može da se nasluti koliko bi proces mogao da traje, da li će servis morati da plati astronomsku kaznu, i na koji će način funkcionisati u budućnosti. U ovakvoj situaciji, milioni korisnika traže i pronalaze alternative, kojih je zaista mnogo. Prema istraživanju agencije Jupiter Media Metrix, zamene za Napster su, od marta do kraja avgusta 2001. godine, doživele povećanje broja korisnika od čak 500%. U velikom broju servisa se već naziru i favoriti po broju korisnika, ali i oni koji će u narednom periodu biti na udaru muzičke i filmske industrije, koje nemaju nameru da tržište prepuste nekom drugom.

Za sada su najpopularniji:

 • Morpheus (2,3 miliona korisnika)
 • FastTrack (1,3 miliona korisnika)
 • Winmx (1,2 miliona korisnika)
 • Aimster (927.000 korisnika)

  Srodne teme:

 • Napster, biznismeni, zvezde i senatori
 • Monopol na muziku
 • Budućnost digitalne muzike (I deo)
 • Budućnost digitalne muzike (II deo)

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.