U trendu

Koji mobilni telefon najviše zrači?

Kada su se mobilni telefoni pojavili, nastala je i naša zabrinutost i pitanje koliko su ti uređaji bezopasni po naše zdravlje. U ciklusima se ponavljaju razna istraživanja koja potvrđuju ili ublažavaju podatke o štetnosti od zračenja mobilnih telefona.
The Environmental Working Group (EWG) nedavno je završila desetomesečna istraživanja vrednosti zračenja postojećih modela mobilnih telefona. Istraživanje je utvrdilo da postoji razlog za zabrinutost zbog činjenice da mobilni telefoni emituju zračenje i da postoji jaka neujednačenost u vrednostima zračenja (SAR vrednostima). EWG je objavio kartu s uporednim podacima prema SAR vrednostima o hiljadu mobilnih telefona koji su odabrani kao najnoviji, najbolji i najjeftiniji.
Nažalost, istraživanje je pokazalo da je više najpopularnijih pametnih telefona na tržištu među top 10 s najvišim SAR vrednostima. U pitanju su Motorola droid, Apple iPhone 3GS, HTC Nexus, Blackberry bold 9700, Samsung Instinct HD, Motorola CLIQ, LG Chocolate touch, Samsung Mythic.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.