U trendu

Kompanija LG ušla u prvu petorku

Prodaja mobilnih telefona nastavlja da raste, a konkurencija među proizvođačima je sve oštrija. U poređenju s drugim tromesečjem ove godine, treće je donelo porast prodaje od 23%, uglavnom zahvaljujući manje razvijenim tržištima poput Indije, Rusije, Kine i Brazila. Ukupno je prodato 123 miliona mobilnih telefona, pri čemu najviše onih marke Nokia, a zatim (redom) Motorola, Samsung, Siemens i LG. Kompanija LG dospela je na peto mesto potisnuvši Sony Ericsson, koji se tu nalazio u drugom tromesečju.

U drugom tromesečju Nokia je zahvatila 34,5% tržišta (mali pad u odnosu na 37%), Motorola se održala na drugom mestu sa 15,3% (u drugom tromesečju zabeležila je 14,2%), Samsung je zabeležio skok sa 10,8% na 11,4%, četvrti – Siemens, osvojio je 8,7% (u ranijem periodu 7,3%), a LG je dospeo u prvu petorku zahvaljujući rastu sa 4,8% na 5,8%. Sony Ericsson dospeo je na šesto mesto, jer je zabeležio pad prodaje i udeo na tržištu od 5,4%, dok je u drugom tromesečju bio šest odsto.

Očekuje se dalji rast prodaje u poslednjem tromesečju 2003. godine, ali smanjenom stopom od devet odsto. Ako se to obistini, bilans tromesečja bio bi 140 miliona prodatih telefona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.