Komunikacione tehnologije u operi

Klasična muzika iz daleke prošlosti u savremenom izvođenju potpomognuta je mnogim tehnikama novog doba radi postizanja kvalitetnijeg zvuka. To su uglavnom glomazni audio-sistemi, čije postavljanje i podešavanje zahteva dosta napora i vremena. Obično su u pitanju vrlo velika zdanja, kod kojih su pojedini uređaji audio-sistema postavljeni na plafonima i krovovima zgrade, što tehničko osoblje vrlo često dovodi u opasnost.

Ideja osavremenjivanja ozvučenja i uvođenja novih tehnologija koje će postupak podešavanja znatno pojednostaviti pojavila se i u čuvenoj Sidnejskoj operi. Tu je uvedena bežična mreža koja omogućava podešavanje ozvučenja i osvetljenja i upravljanje tim sistemima sa bilo kog mesta u zgradi opere. Tehničko osoblje se pri tom može naći i u bilo kom delu koncertne dvorane. Na taj način ostvaren je znatno efikasniji i sigurniji način upravljanja ovim sistemima u realnom vremenu.

Kompletnu bežičnu mrežu realizovala je kompanija Hewlett-Packard. Mreža ima šest pristupnih tačaka za podešavanje osvetljenja. Tehničari pristupaju mreži i sistemu za osvetljenje pomoću ručnih računara (PDA uređaja) iPaq koje je takođe napravila kompanija HP. Softverski deo koji omogućava upravljanje, a koji je instaliran na iPaq-u, realizovala je kompanija Strand Lighting. Na taj način se na ovom minijaturnom uređaju mogu obaviti sva podešavanja, kao što se to radi u kontrolnoj sobi postavljenoj iza scene.

Podešavanje ozvučenja je malo složenije, ali u svakom slučaju daleko jednostavnije od klasičnog načina koji je dosad primenjivan. Tehničari u tom slučaju koriste HP-ove tablične računare, takođe povezane u bežičnu mrežu. Podešavanje se vrši u realnom vremenu, a koristi se softverska aplikacija Lake Controller. U Sidnejskoj operi sistem je još uvek u eksperimentalnoj fazi. Još uvek se radi na rešavanju problema lakog pristupa mreži, pri čemu treba savladati problem komunikacije kroz široke betonske zidove. Pored jednostavnosti pristupa i efikasnosti, to je i znatno jeftinije rešenje od klasičnog načina kontrole ozvučenja i osvetljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.