Kraj AIDS-a?

Zdravstveni problem broj 1 današnjeg čovečanstva je AIDS, zasad neizlečiva i, u priličnoj meri, misteriozna bolest. Ipak, brzi napredak nauke, kao i prodori u oblasti genetskih istraživanja, donose nove zaključke i nove nade. Najnovije istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Koloradu, SAD, pokazuje da u ljudskom organizmu postoji protein koji bi mogao da u potpunosti „blokira“ i spreči infekciju, ali i širenje bolesti.

U pitanju je protein sa oznakom AAT, koji je poznat od ranije po svojoj ulozi u sprečavanju degeneracije mišićnih vlakana. Naime, kod pacijenata koji boluju od degenerativne fibroze terapija se upravo sastoji u davanju ovog proteina koji nedostaje organizmu, najčešće usled genetskih anomalija.

Istraživački tim sa pomenutog Univerziteta je vršio ispitivanja sa uzorcima krvi dobrovoljnih davalaca i uočio da HIV-virus ne napada zdrave ćelije, ali napade ćelije u krvi onih davalaca koji su imali manjak proteina AAT. Takođe, kada bi već ćelija bila zahvaćena virusom, dodavanje proteina je sprečavalo dalje širenje na ostale ćelije.

Dr. Leland Shapiro, rukovodilac ovog istraživanja, kaže da su rezultati izuzetno ohrabrujući, ali da je prerano govoriti o leku protiv AIDS-a. Svi zaključci ovog preliminarnog istraživanja moraju da budu provereni kliničkim ispitivanjima i na većem uzorku.

Pomenuti se protein proizvodi i veštačkim putem, odnosno uzgaja u mleku genetski modifikovanih životinja. Takvu produkciju vrši škotska biotehnološka kompanija PPL Therapeutics, poznata po učestvovanju u projektu prvog kloniranja jednog sisara, pri čemu je nastala čuvena ovca Doli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.