U trendu

'Kraljevstvo bicikala' razvija pametne tehnologije

Sticanje novih prijatelja među biciklistima, ćaskanje u realnom vremenu, formiranje biciklističkih timova i trke na virtuelnim stazama, neke su od zanimljivih stvari koje vozači mogu da rade dok okreću pedale bicikla koji takođe može da prati i fizičko stanje vozača.

Kina, poznata kao „kraljevstvo bicikala“, napreduje u razvoju pametne tehnologije što donosi duboke promene u industriji bicikala, piše Sinhua.

“Leteći golub”, kultni kineski bicikl svakodnevno je olakšavao putovanje generacijama Kineza.

U  Tjenđinu na severu Kine godišnje se proizvede više od 300 miliona klasičnih modela, a sada je  pokrenuta transformacija uvođenjem brojnih električnih modela. Planira se da se u budućnosti prodaju u zemljama jugoistočne Azije.

U međuvremenu, kompanija i novi brend Siaodao električna vozila (Xiaodao Electric Vehicle) lansirao je svoj električni motocikl sa dometom od 200 km.

Pametna transformacija je već počela na kineskom tržištu bicikala. Mnogi brendovi su u svoje proizvode učitali inteligentne funkcije, poput otključavanja blutut (Bluetooth) aplikacije i detekcije težine.

Osim toga, bicikli mogu automatski da obezbede snagu kako bi ublažili opterećenje za srce vozača kada instalirani senzori zabeleže više od 150 otkucaja srca u minuti.

Funkcije kao što su praćenje kiseonika u krvi i otključavanje – zaključavanje na osnovu otiska prsta postepeno su se poslednjih godina primenjivale i na biciklima, rekao je Liu Suven, predsednik Kineskog udruženja biciklista.

Prema podacima tog udruženja, poslovni prihod preduzeća koja se bave proizvodnjom bicikala i električnih bicikala iznosio je 210 milijardi juana (oko 30,3 milijarde američkih dolara) u 2022. godini, što je tri procenta više u odnosu na prethodnu godinu. Dobit je premašila 10 milijardi juana, uz rast od više od 20 odsto na godišnjem nivou.

U Tjenđinu je između 30. marta i 1. aprila održana 21. Međunarodna izložba bicikala i električnih bicikala Kina sever na kojoj je prikazano više od 800 bicikala, električnih bicikala i delova za bicikle na 4.500 štandova.

Mao Sianđun, predstavnik Siaodaoa priznao je da se kineska preduzeća koja proizvode biicikle i dalje oslanjaju na uvoz nekih ključnih komponenti za svoje vrhunske proizvode. „Ali, otvorili smo novu trkačku stazu za pametne električne bicikle i motocikle koristeći nove energetske baterije i AI tehnologiju“, rekao je Mao.

Kina je važan izvoznik bicikala i električnih bicikala koji se  prodaju u raznim delovima sveta, uključujući Evropu, Ameriku i jugoistočnu Aziju.

Kineski pametni električni bicikl otvorio je u martu svoj R&D i prodajni centar u Frankfurtu, u Nemačkoj. Fokusiraće se na primenu interneta stvari na biciklima na evropskom i američkom tržištu.

Vođena pametnom tehnologijom i električnom opremom za pojačavanje, industrija bicikala u Kini doživljava novi razvoj. A primena nove energije i novih materijala će takođe dovesti do više promena i na biciklima i na električnim biciklima, naveli su stručnjaci iz industrije bicikala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar