Kreirajte vaš Web dnevnik

Krstareći Internetom, iz dana u dan posećujete veliki broj zanimljivih lokacija. Nakon izvesnog vremena, imaćete potrebu da se setite na kojoj adresi se nalazi sadržaj koji vam je potreban, a posetili ste ga pre dvadeset dana. Biće teško da ga se setite, zato vam preporučujemo da kreirate tzv. Web dnevnik (WebLog). Dnevnik bi trebao da bude u HTML obliku, kako bi mogao da sadrži hiperlinkove, te na taj način vam olakša njegovu upotrebu. Ideja je da radeći na Internetu, istovremeno vršite upise linkova u dnevnik sa odgovarajućim komentarima.

Daćemo vam, u nekoliko koraka, uputstvo koje će vam olakšati kreiranjo ovog dnevnika:

  1. Pokrenite bilo koji program za uređivanje HTML stranica (FrontPage, Dreamweaver, NetObjects…), a može i sam MS Word (podržava HTML).
  2. Kreirajte praznu stranicu i formatirajte je prema vašem ukusu (podešavanje boja, fontova…). Snimite je na disk i dajte joj naziv. Ova stranica će biti šablon, i otvaraćete je svaki dan koji budete pristupali Internetu, s tim što ćete za svaki dan snimiti po jednu (različitu) HTML stranicu.
  3. Kada ste spremili šablon možete krenuti sa surf-ovanjem, pri tome ne zaboravite da vam je otvorena i stranica dnevnika. Kako budete posetili neki sajt, tako iskopirajte njegovu adresu u stranicu dnevnika. Ispod samog linka sajta dodajte nekoliko rečenica komentara, kako kasnije ne bi nagađali šta se nalazi iza komplikovane i dugačke web adrese.
  4. Prethodnu operaciju ponovite za svaki sajt kome ste pristupili, a koji za vas ima neku vrednost.
  5. Na kraju datog dana, na početak stranice dnevnika ispišite trenutni datum, kako bi znali o kom danu se radi i snimite stranicu kao HTML fajl čiji će naziv biti trenutni datum npr. „02.02.01.htm“.
  6. Istovremeno kreirajte još jednu stranicu na kojoj će se nalaziti spisak svih datuma kada ste surf-ovali, i to sa linkovima ka određenim stranicama (HTML fajlovima dnevnika).
Kreiranjem ovakvog dnevnika imaćete odličan pregled šta se kog dana radili i gde ste bili. Periodično, nedeljno ili mesečno, možete napraviti male rezimee. I na kraju da vam damo malu preporuku, opisi linkova neka budu što sažetiji i jezgrovitiji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.