Kult mrtve krave u službi pravde

Međunarodna grupa programera planira da objavi aplikaciju koja će moći da zaobiđe ograničenja pristupa Internetu u državama poput Kine, Kube i Irana. Grupa, poznata pod imenom „Kult mrtve krave“ (The Cult of the Dead Cow), deluje već šesnaest godina kao savez anonimnih kompjuterskih hakera. Njihov program funkcionisaće poput Napster-a, koji pojedincima omogućuje razmenu muzičkih fajlova nezavisno od mrežnih servera, neposredno sa kompjutera jednog korisnika do kompjutera drugog korisnika.

Prema izjavi Oxblood (“goveđa krv”) Ruffin-a, što je pseudonim jednog od osnivača grupe, program bi trebalo da zaobilazi blokadu koja je postavljena na kineskim serverima i koja služi sprečavanju pregleda određenih web stranica na Internetu. Počevši od 1996. godine, Kina je svojim građanima zabranila pristup na više od 100 web stranica, posebno onih koje donose vesti o događajima u samoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Kuba i Iran imaju slična ograničenja. Program koji će te barijere jednostavno zaobilaziti, staje na običnu disketu i distribuiraće se po tim zemljama putem organizacija koje se bore za puno ostvarenje ljudskih prava. To što „Kult mrtve krave“ čini, u skladu je sa Poveljom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, posebno klauzulom koja jemči pravo pristupa informacijama. “Napster za obespravljene” biće dovršen do kraja februara sledeće godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.