Laptop sa trodimenzionalnim prikazom slike

Firma Sharp započela je prodaju laptop računara koji na ekranu može da stvori iluziju trodimenzionalnosti bez upotrebe posebnih naočara. LCD ekran računara Actius RD3D može da radi normalno – sa slikom u dve dimenzije, i u posebnom režimu, u kome prikazuje dve iste slike u paralaksi, imitirajući različite uglove pod kojima levo i desno oko vide istu sliku. Na taj način dobija se iluzija trodimenzionalne slike koja „lebdi“ u prostoru.

Actius RD3D čine procesor Pentium 4 na 2,8 GHz, radna memorija veličine 512 Mb i hard disk kapaciteta 60 Gb. Memorija može da bude proširena upotrebom memorijskih štapića (Memory Stick) ili neke od memorijskih kartica (Smart Digital, SmartMedia, CompactFlash ). Ovakvoj konfiguraciji može da se doda i DVD uređaj, pomoću koga mogu da se gledaju trodimenzionalni filmovi prilagođeni mogućnostima laptopa.

Prošle godine otprilike u ovo vreme američka firma Actuality Systems prvi put je ostvarila pravi trodimenzionalni prikaz grafike na monitoru računara. Dotadašnje tehnologije (upotreba polarizacijskih naočara ili posebni LCD ekrani) predstavljale su samo pokušaje ostvarivanja privida trodimenzionalnosti – revolucionarni monitor zaista je omogućio sagledavanje slike iz svih uglova.

U monitor je ugrađen procesor kompanije Texas Instruments, koji upravlja sa 1,3 miliona mikroskopskih ogledala pomoću kojih se ostvaruje trodimenzionalni prikaz prečnika do deset inča. Sliku sačinjava 198 slojeva dvodimenzionalnog prikaza rezolucije 768 x 768 piksela – ukupno stotinak miliona voksela (prostornih svetlosnih tačaka). Kvalitet slike ne menja se promenom ugla gledanja, a zasad je moguće koristiti samo osam boja. Ipak, i to je dovoljno za trodimenzionalne prezentacije arhitektonskih modela ili molekularnih struktura. Monitor je kompatibilan sa standardnim računarima, a za rad mu nije neophodna posebna grafička kartica (poseduje sopstveni, već pomenuti, procesor). Cena: 45.000 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.