U trendu

Lenovo ThinkPad W510

Već se iz imena Lenovo ThinkPad W510 vidi da je ovde reč o osveženoj verziji 15-inčne mobilne radne stanice Lenovo ThinkPad W500. Lenovo prenosna serija W privukla je najviše pažnje prošle godine svojim 17-inčnim članom W700ds, koji je (pored toga što je imao dobru cenu) nudio dva ekrana – uz standardni, tu je bio i manji, sekundarni ekran koji se izvlačio s bočne strane poklopca i služio za držanje dokumenata, veb-stranica i svega ostalog što su korisnici na njega želeli da postave.
Lenovo ThinkPad W510 takav dodatak nema i dolazi sa "samo" jednim ekranom, novom i vrlo kvalitetnom mat matricom sa LED pozadinskim osvetljenjem, osnovnom rezolucijom od 1.920×1.080 tačaka (16:9) i deklarisanim 95% gamut-om. Već iz ovog podatka vidi se da ovaj uređaj svoju primenu traži kod grafičkih profesionalaca i drugih korisnika kojima je preciznost boja visoko na listi prioriteta čak i kad ne sede pred kvalitetnim stonim monitorom u kancelariji.
Kako bi se iz kvalitetnog ekrana izvuklo sve što on može da ponudi, na telo ovog prenosnog računara, između touchpad-a i čitača otiska prsta, postavljen je senzor kalibratora boja X-Rite. On funkcioniše u paru s aplikacijom HueyPRO, na isti način kako je ova kombinacija radila kod ThinkPad-a W700 – korisnik pokrene aplikaciju, zatvori poklopac i pričeka odgovarajući zvučni signal, posle čega ga dočeka kalibrisani ekran. HueyPRO omogućava brzu proveru izgleda ekrana pre i posle kalibracije, ali i dodatno nameštanje toplote boja (D50, D65, D75 i game (1.80, 2.20 i 2.40) pošto je sama kalibracija već obavljena. Nažalost, X-Rite nije standardna oprema svih modela Lenovo ThinkPad W510, već je u ponudi kao opcija kod pojedinih konfiguracionih varijanti ovog modela.
Što se konstrukcije tiče, Lenovo ThinkPad W510 u svakom pogledu ide putem koji su utrli drugi novi poslovni primerci iz ove porodice prenosnih uređaja, kao što su to modeli T410 i T510. To znači da su ekran i komponente oklopljeni besprekorno robustnim magnezijumskim kućištem, šarke ekrana su velike i čvrste, poklopac se u spuštenom položaju fiksira uz telo plastičnom kopčom. Ukratko, konstrukcione propuste treba tražiti uz pomoć lupe, a čak ni tada nije sigurno da će biti pronađeni.
Tastatura, za mnoge korisnike ThinkPad-a jedan od najvažnijih aspekata njihovog uređaja, direktno je preuzeta s modela ThinkPad T400s. Drugim rečima, malo je tvrđa nego što je to ranije bio slučaj, ima uvećane tastere Escape i Delete i iznad reda funkcijskih tastera nudi nekoliko dodatnih kontrola za upravljanje jačinom zvuka i mikrofonom koji je integrisan pored veb-kamere, baš kao i bela led dioda za osvetljavanje tastature u mraku. Iako ovo rešenje ima mnogo poklonika, teško je pobeći od činjenice da je u poređenju s pozadinskim osvetljenjem samih tastera, što sve češće viđamo kod novih generacija konkurentskih prenosnih računara, zastarela. Kao i svi opremljeniji ThinkPad uređaji, i W510 ima trackpoint s tri tastera koji su poređani ispod tastature i precizan touchpad s dva tastera.
U opisanoj konfiguraciji Lenovo ThinkPad W510 je bez ikakve sumnje jedan od moćnijih prenosnih računara koji se pojavljuju na tržištu. Za početak, pod njegovim tamnim oklopom našao se Intelov (Intel) procesor Core i7-920XMExtreme Edition. Njegova četiri jezgra rade na 2 GHz (do 3,2 GHz na krilima tehnologije Turbo Boost), ima 8 MB keša i trenutno je najbrži mobilni procesor uopšte. Pridruženo mu je čak 16 GB DDR3 memorije (četiri modula od po 4 GB) i Nvidia profesionalna grafička kartica Quadro FX 880M s gigabajtom svoje memorije. Reč je o GPU-u srednjeg nivoa, baziranom na 40-nanometarskom grafičkom procesoru GeForce 330M, naravno, s dodatkom drajvera optimizovanih za stabilnost i visoke performanse u profesionalnim alatima.
Isto tako je zanimljiv i memorijski podsistem sastavljen od Samsungovog (Samsung) 128-gigabajtnog SSD-a oznake MMCRE28G8MXP-0VB. Ovaj 1,8-inčni SSD naslednik je od pre poznatog (i ne preterano priznatog) Samsungovog modela MMCQE28G8MUP-0VA i kao takav raspolaže MLC NAND flash-om, ali ima znatno bolje performanse od svog prethodnika. Performanse ovako sastavljene mobilne radne stanice zaista su impresivne, a impresivna je i njena cena. Za SSD treba doplatiti oko 600 evra, a 16 GB RAM-a košta 1.300 evra. Ukupna cena uređaja s ovim dodacima tako raste na neverovatnih 4.650 evra. Pitomije varijante modela Lenovo ThinkPad W510 drastično su jeftinije. Model NTK3BCD, koji ima 500 GB mehanički disk (7.200 rpm), 4 GB memorije i Core i7-820QM, košta oko 2.600 evra, a verzija NTK3ACD (Core i7-720QM, 4 GB RAM-a, 320 GB disk i ekran rezolucije 1.600×900) 2.180 evra.
Sve spomenute verzije modela Lenovo ThinkPad W510 podjednako su raskošno opremljene i uz uobičajene dodatke (čitač memorijskih kartica, veb-kamera s integrisanim mikrofonom) nude zanimljivosti kao što su dva USB 3.0 konektora, WiMax modul, eSATA port, DisplayPort video izlaz, FireWire i Intel-ov AMT modul za menadžment, dijagnostiku eventualnih kvarova i softversku nadogradnju prenosnog računara putem lokalne žične ili bežične mreže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.