„Leteće kancelarije“ postaju stvarnost

Odmah pošto je američki Boeing objavio da sa tri avioprevoznika (radi se o američkim aviokompanijama United Airlines, American Airlines i Delta Air Lines) uvodi vezu sa Internetom u avione svoje proizvodnje, francuski proizvođač aviona Airbus Industrie je brže-bolje požurio da sklopi ugovor o partnerskoj saradnji sa kompanijom Tenzing Communications, kako bi putnicima u avionima sopstvene proizvodnje mogao da obezbedi korišćenje e-pošte i Interneta tokom leta.

Ugovor sklopljen između ove dve kompanije predviđa da Airbus-u pripadne 30% američke kompanije Tenzing, a da u njegovim avionima bude korišćen softver ove kompanije kako bi putnici mogli da šalju i primaju e-poštu, kao i da pristupaju odabranim lokacijama sa Itenerneta preko svojih prenosivih računara, uz korišćenje postojećeg sistema satelitskih veza iz L pojasa koje služe povezivanju avionâ sa zemaljskim stanicama. Lokacije na Internetu koje će biti dostupne biraće se za svaki pojedinačni let, a izbor će, naravno, polaziti od onih koje poslovni putnici najviše budu i tražili.

Povezivanje iz Airbus-ovih aviona vršiće se preko postojećih priključaka za zabavu ugrađenih u sedišta, preko telefona u avionu ili preko lokalnih mreža. Veza avion-zemlja biće omogućena posredstvom satelita, a Airbus-ovi avioni namenjeni dugim linijama već raspolažu odgovarajućom opremom.

Airbus je objavio i da su Cathay Pacific Airways, Singapore Airlines i Virgin Atlantic Airways već sklopili ugovore sa Tenzing-om, opredeljujući se za Airbus-ov program, tako da će Internet usluge na svojim letovima ponuditi već tokom ove godine.

Za razliku od Airbus-a, koji trenutno nudi samo ograničeno korišćenje Interneta jer ne obuhvata širokopojasni pristup, mada kompanija najavljuje da će i to uslediti čim tehnologija potrebna za to postane ekonomski prihvatljivija, Boeing razvija projekat Connexion by Boeing, svojevrstan koncept “leteće kancelarije” koji će putnicima nuditi mnogo veće pogodnosti: dvosmerni širokopojasni pristup e-pošti, Internetu, unutrašnjim kompanijskim mrežama, živim TV prenosima i raznim drugim pogodnostima koje dolaze sa zemlje.

Pored tri navedene američke kompanije (koje su, istovremeno, i partneri kompanije Boeing u projektu Connexion), u igru se uključila i nemačka Lufthansa, koja se takođe opredelila da svojim putnicima pristup Internetu ponudi kroz program Connexion by Boeing.

Nemački nacionalni avioprevoznik namerava da sprovede tromesečne testove na jednom od svojih Boeing 747 džambo-džetova, pre nego što započne ugradnju opreme neophodne za pristup Internetu i u ostale avione svoje flote.

Kompletna Boeing-ova usluga koštaće oko 20 dolara na sat, dok će Airbus u Severnoj Americi nuditi neograničen pristup izabranim lokacijama i slanje e-pošte za 5 dolara, uz dodatnih pola dolara za svaku pročitanu ili poslatu stranu teksta. Ostale pojedinosti o cenovniku za sada nisu saopštene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.