U trendu

Lozinka glavu čuva

Izbor dobre lozinke nikada nije bio važniji nego danas, kada se iza kombinacije slova, znakova i brojeva skriva velika količina privatnih informacija. Izbor kvalitetne lozinke uvek je aktuelna tema u kompjuterskom svetu, a mnogi korisnici previše često zaboravljaju principe po kojima bi trebalo da kreiraju važne lozinke. Počnimo sa savetima za čuvanje postojeće lozinke. Nikada, ali baš nikada, nemojte nekome otkriti svoju lozinku, ko god ta osoba bila. Čak ni pouzdane osobe, kao što su brat, sestra, mama, tata ili supruga neće čuvati tu lozinku kao vi. Administrator sistema na kojem koristite lozinku takođe je nikada ne mora znati. On je može promeniti bez potrebe da je zna, ako je neophodno da ima kontrolu nad vašim podacima. Pored toga, nemojte zapisivati lozinku; kreirajte lozinku koju možete zapamtiti i nikada nemojte nikome slati lozinku elektronskom poštom.
Kad je reč o izboru dobre lozinke, prvo treba navesti ono šta se ne bi smelo raditi. Ne bi trebalo da koristite reči iz rečnika, lična imena, korisničko ime, pravo ime korisnika, imena osoba bliskih korisniku. Razlog je to što će hakeri koji pokušavaju da provale lozinke prvo proveriti lozinke koristeći rečnike, zatim će probati s ličnim imenima. Iz istog razloga trebalo bi da se suzdržite i od korišćenja tih istih reči s prvim velikim slovom ili s brojem na početku ili na kraju reči.
Sad smo došli i do osnovnih smernica za kreiranje lozinke. Ona mora biti duga barem šest znakova i trebalo bi da sadrži slova, brojeve i znakove. Nasumični izbor od svega pomalo napraviće odličnu lozinku, ali kao takvu će je malo ko zapamtiti i onda ćete prekršiti pravilo o nezapisivanju lozinke. Dobro je onda poslužiti se trikovima, kao što je izbacivanje samoglasnika iz reči, pa takvu reč koja nije zapisana ni u jednom rečniku prekinuti nekim nasumičnim znakom i brojem, pa pri tome još i iskoristiti velika i mala slova, na primer – I34tcarr0ts:.
Takođe, treba imati na umu i da nisu sve lozinke pojednako bitne. Predlažemo da koristite nekoliko lozinki. Neku jednostavniju za registraciju na raznorazne forume i druge manje bitne veb servise, i nekoliko bolje zaštićenih za važne servise kao što su PayPal, eBay ili bilo šta drugo gde se barata novcem, brojevima kreditnih kartica ili važnim ličnim i poslovnim informacijama. Korisnici u našoj zemlji donekle imaju sreće što se koristimo jezikom koji ne govori mnogo ljudi, pa će i razbijanje lozinki na srpskom jeziku biti daleko teže od otkrivanja onih na engleskom. Većina dostupnih rečnika i alata za razbijanje lozinki orijentisana je na engleski jezik, koji preovladava na internetu, pa zato izbegavajte engleske reči pri izboru svoje lozinke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)