U trendu

Magnetni talasi za buđenje genijalnosti

Pošavši od pretpostavke da svaki čovek poseduje neki poseban talenat ili sposobnost, naučnici iz australijskog Instituta za proučavanje mozga tragaju za načinom buđenja „uspavane genijalnosti“. Nedavno je profesor Alan Snajder (Allan Snyder), koji vodi ovakva istraživanja, obavestio javnost o tome da su prvi opipljivi rezultati postignuti, te da je u pomenutoj ustanovi proizveden uređaj koji stimuliše neaktivne delove mozga. Pored pretpostavke o postojanju posebnih talenata, kao polazna tačka poslužila su i istraživanja autizma, bolesti za koju su karakteristični poremećaji u psihičkom razvoju, ali i neobično izražene sklonosti i veštine koje normalni ljudi najčešće ne poseduju.

Kod autista je često prisutno fotografsko pamćenje, izražen talenat za rešavanje matematičkih problema, izuzetan muzički sluh ili talenat za slikarstvo. Ovakve sposobnosti vezuju se za desnu hemisferu mozga, koja je kod autista mnogo aktivnija. Smatra se da njena pojačana aktivnost predstavlja vrstu nadoknade za smanjenu aktivnost oštećene leve hemisfere. Naučnici iz Australije pokušavali su veštački da izazovu ovakav „raspored snaga“ u mozgu, pri čemu je otkriveno da je dejstvo magnetnih talasa najdelotvornije. Profesor Alan Snajder tvrdi da je elektromagnetnim poljem moguće kontrolisati moždane talase i probuditi „uspavane“ talente.

Prema njegovim rečima, u jednom od eksperimenata dejstvo elektromagnetnih talasa je za svega 15 minuta dovelo do značajnog poboljšanja veštine crtanja. Uređaj kojim se deluje na mozak još uvek nije predstavljen u javnosti, a rezultati eksperimenata nisu provereni. Naučna javnost sa nestrpljenjem očekuje studiju i detaljno razjašnjenje načina funkcionisanja uređaja, kao i praktičnih rezultata do kojih je profesor Alan Snajder došao.

Korisna adresa:

  • Centre for the mind

    Srodne teme:

  • Neurobik – održavanje mozga u formi
  • Džoging jača moždane vijuge

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.