Majčino mleko dobro za inteligenciju?

Danski naučnici iz Instituta za preventivnu medicinu u Kopenhagenu tvrde da produženo dojenje povećava inteligenciju deteta. Ipak, ne mogu da objasne rezultate svojih ispitivanja i otkriju uzrok ovakvog dejstva dojenja – moguće je da postoje hranljivi sastojci u mleku koji utiču na koeficijent inteligencije, ali je moguće da pozitivno dejstvo ima i sam fizički kontakt deteta sa majkom.

U istraživanju koje su sproveli danski naučnici, korišćeni su podaci o 9.125 beba rođenih u Danskoj između 1959. i 1961. godine, kao i podaci o njihovoj inteligenciji u odrasloj dobi. Deca koja su bila dojena duže od dva meseca natprosečno su inteligentna (koeficijent 101,7), a najveći koeficijent uočen je kod dece koja su bila dojena najmanje sedam meseci (106).

Uočeno je, međutim, da dojenje koje traje duže od sedam meseci prouzrokuje suprotan efekat – deca su manje inteligentna. Kod onih koji su bili dojeni duže od devet meseci, koeficijent je iznosio 104. Deca koja su odbijena od sise pre isteka prvog meseca inteligentna su, pokazala je pomenuta studija, ispod proseka – prosek za čitavu populaciju iznosi 100, dok je kod njih utvrđen koeficijent 99,4.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.