U trendu

Mašina za mača zeleni čaj predstavljena u istočnoj Kini

U Hangdžouu, glavnom gradu istočne kineske provincije Džeđijang, pokrenuta je automatska mašina za  mača zeleni čaj, što je izazvalo interesovanje ljubitelja čaja u zemlji, piše Sinhua.

Veštom majstoru čaja obično je potrebno oko pet do sedam minuta da napravi šolju prefinjenog mača čaja tradicionalnom metodom. Novorazvijena mašina omogućava običnim ljudima da naprave prefinjenu šoljicu mače za samo dva minuta.

Mašina, koja koristi kapsule sa čajem u prahu može da napravi čaj sa finom penom i kremastom teksturom. Takođe može automatski da dodaje mleko za mača čaj s mlekom, rekao je Ši Honsin, predsednik kompanje za proizvodnju čaja Hangdžou Đingšan i konstruktor mašine. 

Hiljadugodišnja ceremonija čaja Đingšan dodata je na nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa i na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, a veruje se da od nje vodi poreklo i japanski Sado.

Ši je rekao da je mašina novi pokušaj da se nastavlja  i promoviše kultura ispijanja čaja među mlađom generacijom, sa težnjom da mača, nadamo se, postane „orijentalna kafa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar