Matsushita Electric Industrial predstavio e-kuću

Iz kompanije Matsushita Electric Industrial stiže nam još vesti, ovoga puta na granici bizarnosti. Proizvođači elektronske opreme svakodnevno nas zatrpavaju raznim organizer-ima, ličnim digitalnim pomoćnicima, display-ima, handheld, palmtop i touchscreen drangulijama i mnogim drugim smart gadgets “dodacima” za ljudsko telo koji će vam, svi odreda, “potpuno izmeniti život”, pa “nećete moći da shvatite kako ste mogli da živite bez toga”, ali ono što nam ovoga puta dolazi iz Matsushita Electric-a može da se meri samo sa vizijama Artura Klarka.

Naime, ova kompanija iz Osake, Japan, predstavila je u svom multimedijalnom centru u Tokiju drugu generaciju (već!) Kućne informatičke infrastrukture (Home Information Infrastructure, eHII) ili, jednostavnijim jezikom rečeno, elektronske kuće. Radi se o do sada najvećem poduhvatu u ovaploćenju onoga što bismo mogli nazvati “e-stilom” života, odnosno konceptom života u društvu u kojem naziv world wide web (svetom razapeta mreža) postaje, i doslovno, istina. U centar pažnje je, ovoga puta, postavljeno interno umrežavanje, tako da je u kući ispovezivano gotovo sve – od televizora, preko frižidera i mikrotalasne pećnice, sve do toaleta.

Srce kućne mreže (a i same kuće) čini mrežni prolaz koji podržava Ethernet i Home Phone Networking Alliance, a neki od uređaja povezani su u mrežu i pomoću bežičnog sistema povezivanja (Personal Handyphone System). Kućna mreža povezana je sa Internetom, sa satelitskim komunikacionim sistemima i sa bežičnim mrežama širokog propusnog opsega (Wideband Code Division Multiple Access). Eh, da je stari dobri Le Korbizije danas živ, ne bi mogao čudom da se načudi koliko je daleko otišao njegov koncept kuće kao “mašine za stanovanje”…

Elem, ova kuća počinje da vas iznenađuje još pre nego što uđete u nju. Na ulazu se nalazi nova verzija Matsushita videofona, pri čemu vlasnik, da bi video ko ga posećuje i da bi komunicirao sa gostom, uopšte i ne mora da bude kod kuće, zahvaljujući mobilnom videofonu koji poseduje.

Spavaća soba snabdevena je elektronskim sistemom za zdravstveni nadzor, koji motri na nekoliko najvažnijih parametara zdravlja korisnika i može biti programiran da podatke šalje lekarima specijalistima. Ukoliko postoji ozbiljniji problem, korisniku može biti omogućen i trenutni kontakt sa lekarom.

U kuhinji je sve “pametno”, pa i mikrotalasna pećnica i frižider. Frižider je opremljen voice recognition modulom i LCD display-em, koji zajedno funkcionišu kao zamena za neizbežni spisak obaveza pričvršćen magnetom u obliku limuna ili paradajza za vrata (a i daleko su efikasniji od natpisa poput “Ako hoćeš da se ugojiš kao svinja, otvorićeš frižider” i sličnih, dobro poznatih svima koji su ikada držali dijetu i sami ih sebi ispisivali). Sa frižiderom se, čak, može i razgovarati, pošto je na njega moguće preusmeriti poziv sa mobilnog telefona.

Mikrotalasna pećnica, sa druge strane, sama kuva, skida recepte sa Interneta… Izgleda da su Japanci ovu kuću prevashodno namenili srpskom tržištu – to bi se bar dalo zaključiti iz činjenice da je glavni upravljački centar takođe smešten u kuhinji, evidentno “najpametnijoj” prostoriji u celoj kući (a svaki Srbin zna koliko je kuhinja važna 🙂 ). Sistem, naravno, vodi računa o racionalnoj potrošnji energije (pozdravio bi ih EPS), a potrošnja se dodatno umanjuje pomoću kolektora koji se nalaze na krovu i prikupljaju solarnu energiju.

Dnevna i radna soba su prepune raznih elektronskih “trica”: veliki plazma ekrani po zidovima, DVD video player, optička veza sa kućnim mrežnim prolazom, flat televizori, sve bežično, mobilno… Naravno, televizor, po potrebi, može postati i “komandni centar” preko kog se nadziru svi elektronski sistemi u kući.

Vrhunac bizarnosti smo, ipak, ostavili za kraj. Radi se o kućnom ljubimcu-robotu u obliku medvedića. Posle Sony-jevog Aibo-a, a zahvaljujući jahanju na talasu glavnog nacionalnog problema – usamljenosti, među japanskim proizvođačima nastala je prava pomama za proizvodnjom elektronskih ljubimaca, pa je i kompanija Matsushita Electric rešila da ne zaostane za nacionalnim trendom.

A sada, zamislite da ste vi lično stanovnik ove kuće i da, jednog dana, vaš ljupki elektronski medvedić počne da se preobražava u nasrtljivu zver, frižider poludi, mikrotalasna krene da vam spaljuje hranu koju, bez obrade, ne možete da jedete jer je čuvate u duboko zamrznutom stanju, telefon otkaže poslušnost, satelitski link se prekine, a vrata “zaborave” šifru sa vaše identifikacione kartice i ostave vas i vašeg mutiranog elektronskog medvedića same, hermetički zatvorene u vašoj dragoj kući, vo vjeki vjekov…

Zvuči poznato? HAL 9000?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.