Mere zaštite računara i vaših podataka

Virusi, trojanci, crvi, malware i spyware pripadaju zlonamernim programima koji napadaju računar. Oni kradu lične podatke, zagušuju internet konekciju, koriste računar za napade na druge i širenje zaraze, a u najgorem slučaju mogu vam obrisati podatke sa hard diska. Koji god program da koristite za surfovanje internetom, obavezno instalirajte najnovije verzije, jer su u njima ispravljene greške koje omogućavaju laku infekciju računara. Važno je da ne otvarate priloge u mejlovima koji stižu s nepoznatih adresa, a budite oprezni čak i ako znate pošiljaoca, jer je možda tom vašem poznaniku zaražen računar.
Besplatna MP3 muzika i erotske/pornografske slike spadaju među najtraženije stvari na internetu, a toga su svesni i autori virusa, pa se najčešće iza ovakvih ponuda kriju stranice koje mogu zaraziti vaš računar. Dobro pazite i izbegavajte posećivanje neproverenih stranica. Osnova zaštite je dobar antivirusni program, a na tržištu ih postoji nekoliko. Većina je komercijalnog tipa, što znači da ih morate kupiti, ali postoje i besplatne alternative. Uz laptop računare s unapred instaliranim operativnim sistemom Windows često dolazi i antivirusni program, ali je problem što su to po pravilu verzije koje se posle određenog perioda (najčešće mesec ili dva) moraju platiti.
Zbog specifičnosti rada teško je reći koji je antivirusni program najbolji, ali među najpopularnijim besplatnim rešenjima su Avast Free Antivirus, Avira AntiVir Personal i AVG Free Edition. S obzirom na to da većina besplatnih antivirusnih programa ima i komercijalne verzije, obratite pažnju na to koju verziju ćete preuzeti sa stranice proizvođača. Antivirusni program ponekad nije dovoljan, jer određene grupe programa prolaze ispod njegovog radara. Zato je potrebno imati i Antispyware, program koji će vas zaštititi od manje destruktivnih, ali takođe nepoželjnih programa. Postoji nekoliko načina kako da prepoznate da li je računar zaražen: lampice za internet konekciju u donjem desnom uglu ekrana svetle iako niste pokrenuli nijedan program koji pristupa internetu; promenjen je homepage, pojavljuju se neočekivani popap prozori, u Task Manager-u mogu se videti procesi nepoznatog porekla.
U ovim slučajevima možete preduzeti neki od sledećih koraka. Pokrenite kompjuter u Safe mode-u (pritiskajte taster F8 pre početka podizanja operativnog sistema Windows), a onda u tom režimu odradite skeniranje. Pojedini virusi blokiraju rad antivirusnog programa, pa u tom slučaju možete probati sa onlajn skeniranjem. Za tako nešto preporučujemo BitDefender Online Scanner. Ako ni to ne pomogne, preostaje vam da se obratite za pomoć stručnjaku ili da reinstalirate operativni sistem. Instaliranjem programa za zaštitu vaš posao se ne završava. Neophodno je da redovno ažurirate njihovu bazu, jer se novi virusi pojavljuju svakog dana, pa samo ažuriran program omogućava kvalitetnu zaštitu. Pored toga, preporučljivo je povremeno pokrenuti skeniranje celog računara. Nijedan program ne može da garantuje potpunu zaštitu, pa se računar i pored svih preduzetih mera može zaraziti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.