U trendu

„Mesožder“ na suđenju

Američki Savezni istražni biro (Federal Bureau of Investigation – FBI) obavestio je kongresmene koji su tražili informacije o softverskom sistemu „Carnivore“ („Mesožder“), da trenutno nije spreman da objavi detalje koji se tiču njega.

Časopis „Wall Street Journal“ navodi deo iz pisma pomoćnika direktora FBI za javne poslove u kojem ovaj tvrdi da „u javnosti postoji suštinski nesporazum i mnoštvo dezinformacija u vezi sa ovim sistemom“.

Informativni centar za zaštitu privatnosti elektronskih podataka (Electronic Privacy Information Center – EPIC) optužio je nedavno FBI da krši Zakon o slobodi informisanja, jer odbija da stavi na javni uvid relevantne informacije o novom sistemu „Carnivore“. Radi se o moćnom sistemu za nadzor e-pošte, koji je u stanju da „pročešlja“ milione pisama u potrazi za porukama kriminalaca. Predstavnici EPIC-a zatražili su od suda da izrekne privremenu zabranu rada „Mesožderu“ dok FBI ne objavi tražene informacije. Sve ovo se događa u veoma kritičnoj fazi, pošto je administracija predsednika Klintona pokrenula inicijativu za promene i dopune zakona koji se tiče prisluškivanja, kako bi se on ažurirao u pravcu bolje zaštite privatnosti, naročito u odnosu na oblasti e-pošte, mobilne telefonije, Interneta i drugih naprednih komunikacionih tehnologija, te predstavnici EPIC-a naglašavaju da je „od krucijalnog značaja da javnost bude što bolje obaveštena u vezi sa ovim problemom“.

FBI je, kako bi smanjio zabrinutost organizacija i pojedinaca koji se bave zaštitom privatnosti, nedavno obećao da će izabranoj ekspertskoj grupi predočiti tehničke podatke vezane za sistem „Mesožder“. Takođe, krajem prošlog meseca pomoćnik upravnika laboratorijskog odeljenja Biroa obrazlagao je način funkcionisanja sistema pred posebnim komitetom Kongresa. Tada je rečeno i da sistem „ne pretražuje sve poruke“ i da kriterijum „nisu reči kao što su „bomba“ ili „droge““, već da se poruke pretražuju po parametrima iz sudskog naloga.

Naravno, EPIC nije bio zadovoljan ovim objašnjenjima, pa je tražio da se svi podaci o sistemu, uključujući i one koji se tiču korišćenog softvera, učine dostupnim javnosti. Takođe, zahtevano je i da se izvrši analiza zakonitosti korišćenja ovog sistema.

Savezni sudija izašao je u susret zahtevima grupe EPIC i naložio da se predstavnici FBI pojave u sudu čim budu u stanju da saopšte za koliko će vremena tražene podatke moći da isporuče, uz zahtev da se podaci dostave što pre i napomenu da će lično nadgledati ceo proces.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar