Microsoft najavio program za otkrivanje sigurnosnih „rupa“

Suočen sa žestokim kritikama na račun bezbednosti svojih operativnih sistema i aplikacija, Microsoft je odlučio da u martu objavi program koji će pomoći korisnicima da otkriju slabe tačke na svom kompjuteru i „zakrpe“ ih na vreme. Godina 2001. bila je posebno bogata crvima koji su koristili propuste u Microsoft-ovim proizvodima, pa je potreba za ovakvim programom i te kako velika.

Novi softver nosi naziv Baseline Security Advisor, biće besplatan, a proveravaće da li su instalirane najnovije „zakrpe“, da li na kompjuteru postoje previše kratke i jednostavne lozinke, i uopšte, ima li bilo kakvih problema koji ugrožavaju sigurnost sistema.

Podjednako će biti namenjen i kućnim korisnicima i administratorima mreža, koji mogu da ga koriste za otkrivanje propusta u sistemima sa velikim brojem umreženih kompjutera. Svaki put kada se korisnik poveže na Internet, program će kontaktirati sajt proizvođača, i proveravati da li su u međuvremenu otkriveni novi propusti i da li je objavljena „zakrpa“ za njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.