U trendu

Micubiši priznao lažiranje podataka o potrošnji goriva

Japanska kompanija Micubiši motors saopštila je danas da je našla dokaze da su zaposleni namerno lažirali podatke u testiranju o potrošnje goriva nekoliko modela njenih automobila.

Netačni testovi odnose se na 157.000 vozila „eK vagon“ (wagon) i „eK spejs lajt“ (space light), kao i 468.000 vozila „dejz ruks“ (Dayz Roox) koje je kompanija pravila za Nisan.

U pitanju su takozvani „mini automobili“ čija je glavna privlačnost to što s jednim rezervoarom goriva prelaze veliku kilometražu. Proizvodnja tih modela počela je 2013.

Problem je uočen kada je Nisan otkrio nedoslednosti u podacima s testova, posle čega je Micubiši sproveo internu istragu i utvrdio da su tehnički podaci falsifikovani kako bi kilometraža izgledala bolja nego što zaista jeste.

Predsednik kompanije Tetsuro Aikava izjavio je novinarima da je to učinjeno namerno i da je „jasno da je falsifikovanje učinjeno kako bi kilometraža izgledala bolje“. „Ali zašto bi pribegli prevari da bi to napravili, još je nejasno“, rekao je.

Aikava je rekao da se oseća odgovornim iako nije znao za te nepravilnosti.

Kompanija je saopštila da će ispitati da li su podaci menjani za vozila koja su prodata u inostranstvu.

Nisan je saopštio da je posle konsultacija s japanskmim Ministarstvom saobraćaja rekao prodavcima da obustave prodaju tih vozila i da sada razmatra kako da obešteti vlasnike tih automobila.

Micubiši se godinama bori da povrati poverenje potrošača posle skandala pošetkom 2000-ih godina, zbog prikrivanja problema s kočnicima, kvačilima i rezervoarima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.