U trendu

Mobile World Congress 2010. – šta je viđeno (1)

Nakon što je Microsoft prvog dana održavanja MWC-a prikazao svoj novi operativni sistem Windows Phone 7 Series novi uređaji koji koriste stari Microsoft-ov operativni sistem Windows Mobile 6.5, pali su u drugi plan na sajmu u Barseloni. Posetiocima, očigledno, ti uređaji nisu toliko zanimljivi, bez obzira na to što će mnogi od njih moći da se nadograde novim operativnim sistemom, pa su svoju pažnju najviše usmerili na nove telefone koji koriste Android 2.1, ali i na Samsung-gov Wave, koji koristi operativni sistem Bada.
Veliko interesovanje vladalo je za Sony Ericsson model X10, ali i za nove, smanjene verzije tog aparata, X10 mini i X10 mini pro. U poređenju sa dva nova modela, X10 zaista izgleda velik, ali njegov raskošni kapacitivni ekran osetljiv na dodir pruža veoma prijatno korisničko iskustvo. Upravljanje aplikacijama u velikoj meri je animirano, ali uprkos tome softver je brz i događaji se na ekranu odvijaju glatko. Predstavnici Sony Ericsson-a su rekli da tako nešto ipak nisu mogli da postignu na malim ekranima koje koriste X10 mini i X10 mini pro, pa je kod njih korisnički interfejs donekle modifikovan, s prilagodljivim prečicama smeštenim u sva četiri ugla ekrana. Ispod ove modifikacije korisničkog interfejsa krije se prepoznatljivi interfejs Google-ovog OS-a koje dobro funkcioniše i na ovako malim ekranima. Korisnici s većim prstima ipak će imati problema pri korišćenju ekranske tastature na modelu X10 mini, pa je za njih Sony Ericsson predvideo X10 mini pro, s hardverskom tastaturom, ali je taj telefon znatno deblji i teži i nije ga baš lako nositi u džepu.
HP je na svom izložbenom prostoru prikazao novi netbook s operativnim sistemom Android, koji su nazvali Compaq AirLife 100. On dolazi s ekranom osetljivim na dodir, čija dijagonala ima 10,1 inča (10,1-inch touchscreen), tastaturom sa 92 odsto "prirodne" veličine i 16 GB SSD-om, a korisnički interfejs je modifikovan tako da omogući brže prebacivanje između aplikacija i korišćenje miša. Compaq AirLife 100 deluje veoma čvrsto, aplikacije se pokreću glatko, ali ekranski prikaz bi mogao biti i svetliji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.