Mobilna serenada

Jedan od mobilnih telefona najčudnijeg izgleda nastao je kao plod saradnje kompanija Samsung i Bang&Olufsen. Telefon nosi naziv Serenata, što odmah ukazuje na njegovu orijentaciju ka muzici. Pojavio se tri godine nakon modela Serena, koji je takođe izašao kao plod saradnje dveju pomenutih kompanija. U odnosu na svog prethodnika znatno je bogatijih mogućnosti i naprednijih performansi.
Samsung Serenata je klasičnog monoblok dizajna, ali po izgledu nimalo ne podseća na klasične mobilne telefone te vrste. Kod svih takvih dosadašnjih modela uglavnom postoji ekran i ispod njega tasteri za upravljanje i tastatura. U ovom slučaju delovi telefona su raspoređeni obrnutim redosledom. Na gornjem delu su tasteri za upravljanje opcijama – veliki navigacioni točkić (po kome podseća na Apple-ov iPod) i još dva gotovo nevidljiva tastera. Ispod toga je ekran, na samom dnu logo proizvođača i pored njega mikrofon, a pri vrhu zvučnik.
Dimenzije ovog telefona su 110 x 63 x 20 mm, a težina 136 grama, tako da je znatno veći od drugih aktuelnih modela. Ekran mu je s dijagonalom 2,3 inča, rezolucijom 240 x 240 piksela i s punim kolorom od 256.000 boja. Telefon se napaja baterijom koja obezbeđuje tri sata razgovora ili 12 dana u stand by režimu rada. U slučaju da se koristi za reprodukciju muzike, ona može trajati do 13 sati (sa slušalicama) ili oko pet sati u slučaju reprodukcije preko zvučnika. Čuvanje i reprodukcija muzičkih sadržaja su mu najvažnija namena, a podržava audio formate MP3, AAC i WMA.
Skidanju muzičkih sadržaja odlično odgovara podrška ovog telefona za 3G mrežu (UMTS 2100 i HSDPA tehnologije). Pored toga, podržava i GSM mrežu za opsege 900, 1.800 i 1.900 MHz. Na taj način mu je omogućena brzina preuzimanja sadržaja od 1,8 Mbps. Čuvanju tih sadržaja prilagođena je velika interna memorija od 4 gigabajta, mada telefon nema podršku za dodatnu memorijsku karticu. Takođe, nema ni ugrađenu kameru, s obzirom na činjenicu da je namenjen pre svega ljubiteljima muzike. Na tržištu se očekuje do kraja ove godine, verovatno već u novembru. Po kojoj će to ceni biti nije poznato, ali ona sigurno neće biti niska. Pomenimo samo da je prethodni model pri lansiranju koštao oko 1.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.