U trendu

Mobilni telefon sa internacionalnim „romingom“

Korišćenje mobilnog telefona u stotinak zemalja u svetu, u najvećim poslovnim centrima Amerike, Afrike, Australije i Evrope, nudi kompanija Verizon Wireless. Telefon automatski prelazi sa jednog režima rada na drugi (na primer, sa CDMA u GSM ili obratno). Usluga se naziva Globale Phone Service, a prvi mobilni telefon sa tom mogućnošću ponudila je kompanija Samsung.

Samsung-ov model koji podržava ovu uslugu je SCH-a790 Globale Phone. To je GSM (900 i 1.800 MHz)/CDMA (800 i 1.900 MHz), stilizovan mobilni telefon sa preklapanjem i spoljašnjom antenom. Dimenzije su mu 26 x 51 x 25 milimetara, a masa zajedno sa baterijom 119 grama. Koristi litijum-jonsku bateriju, koja omogućava 2,9 sati rada u „talk“ i 120 sati u „stand by“ režimu. Pored baterije, uz telefon se isporučuje i adapter za priključivanje na području Evrope, slušalice i CD sa uputstvom za korišćenje.

Telefon se odlikuje mnogim naprednim karakteristikama. Ima dva TFT LCD displeja, spoljašnji sa rezolucijom 176 x 220 piksela i 260.000 boja i unutrašnji sa 65.000 boja i rezolucijom 128 x 96 piksela. Takođe, ima ugrađenu VGA kameru sa rezolucijom 640 x 480 piksela i blicem. Odlikuju ga i druge napredne karakteristike novih Samsung-ovih modela – glasovno pozivanje, Web browser, GPS funkcija, slanje i prijem MMS poruka, 500 imena u adresaru, kalkulator, rokovnik i druge.

Internacionalna usluga „rominga“ obavlja se pomoću sadržaja memorisanih na njegovoj SIM kartici – oni omogućavaju podršku različitim mobilnim mrežama. Zahvaljujući toj i svim ostalim karakteristikama, Samsung SCH-a790 je idealan mobilni telefon za poslovnu primenu. Podržava engleski i španski jezik, tako da i time pokriva širok prostor ovih govornih područja.

Pri svemu tome cena njegove primene ne razlikuje se znatno od cene primene u matičnoj zemlji. Iznosi 1,29 dolara po minuti, osim u nekim zemljama gde je 2,49 dolara (Indonezija, Kenija, Šri Lanka). Tome treba dodati cenu „rominga“ – 0,65 do 1,5 dolara po minuti. Amerikanci tvrde da to uopšte nije mnogo. Da im verujemo na reč, ili da ipak konvertujemo u dinare i napravimo sopstvenu procenu?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.