Mobilni telefon u službi zdravlja

Sofisticirani, pametni mobilni telefoni nalaze primenu u različitim oblastima čovekovog života. Pokazali su se korisnim i u oblasti medicine, tako da će se modeli koji kontrolišu stanje zdravlja svog vlasnika uskoro naći u mnogim prodavnicama (najpre u Južnoj Koreji, a zatim i u ostalim delovima sveta). Oni će se uklopiti u tendenciju uvođenja novih usluga u medicini – nadgledanje zdravlja od strane medicinskih ustanova korišćenjem savremenih informacionih i komunikacionih tehnologija.

Upravo sa tim ciljem u Južnoj Koreji formirana je asocijacija Healthpia (slične asocijacije postoje u Americi i drugim zemljama). Poznata korejska kompanija LG Electronics dala je svoj doprinos toj inicijativi i napravila prototip mobilnog telefona namenjen zaštiti zdravlja obolelih od dijabetesa. Prototip je izložen na upravo završenom Internacionalnom sajmu medicinske i bolničke opreme u Koreji (Korea International Medical and Hospital Equipment Show).

LG-ov telefon ima ugrađen specijalan mikročip koji mu omogućava da meri nivo glukoze u krvi pacijenta – vlasnika telefona. Istovremeno, on pamti podatke do kojih se dolazi merenjem i prosleđuje ih, zahvaljujući Healthpia mreži, određenoj medicinskoj ustanovi. Na taj način obavlja se konsultacija pacijenta sa lekarom i dobijaju saveti bez potrebe da pacijent lično odlazi u medicinsku ustanovu. Ova usluga, zahvaljujući korišćenju mobilnih telefona, pacijentima je dostupna u bilo koje vreme i na bilo kom mestu. Na tržištu bi LG-ov telefon trebalo da se pojavi tokom aprila po ceni koja će otprilike biti u rangu cene ostalih LG-ovih telefona visoke klase.

U liniji ovih LG-ovih mobilnih telefona pojaviće se u budućnosti još dva modela čudne namene – dijetalni telefon i telefon lepote. Dijetalni mobilni telefon sadržaće komponente koje mogu da kontrolišu i procenjuju debljinu čovekovog tela, dok će mobilni telefon lepote imati ugrađene uređaje za masažu i za ispitivnje vlažnosti čovekove kože. Komercijalizacija ovih uređaja očekuje se sredinom 2004. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.