Mobilni telefoni: 3G, 4G, 5G…

Japan je trenutno vodeća zemlja u oblasti razvoja mobilnih tehnologija. Prva mreža treće generacije će zvanično započeti sa radom upravo u „zemlji izlazećeg Sunca“, u Tokiju, oktobra 2001. godine. Prema procenama stručnjaka, Japan se nalazi dve godine ispred ostatka sveta, a vodeća pozicija neće još dugo biti ugrožena.

Smatrajući da je ova industrija jedan od ključeva uspeha Japana u budućnosti, vlada je odlučila da pruži snažniju podršku mobilnim operaterima i daljem razvoju tehnologije. Istraživanja i rad na četvrtoj generaciji su već u toku, i upravo će ovakve projekte vlada potpomoći sa 10 miliona dolara u 2002. godini.

Prema nekim procenama, 4G mreža bi mogla da započne sa radom 2010. godine, nudeći zaista impresivne mogućnosti. Treća generacija mobilnih telefona će podatke moći da prima i do 40 puta većim brzinama od modela koji su trenutno u upotrebi; 4G telefoni će od modela druge generacije biti brži čak 10.000 puta. Kao jedan od primera, japanski mobilni operateri navode učitavanje čitavog muzičkog albuma (CD-a) sa Interneta: na 3G mreži će taj proces trajati oko 20 minuta, dok će naredna generacija omogućiti isto to za samo nekoliko sekundi.

Pri ovakvim brzinama će i video snimci i filmovi postati uobičajeni na ekranima mobilnih telefona, i to sa kvalitetom slike koji danas pruža DVD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.