Mobilni telefoni četvrte generacije

Japanski operater mobilne telefonije NTT DoCoMo je pre dve godine uveo u upotrebu aparate druge generacije, opremljene mogućnošću pristupa Internetu. Za razliku od evropskog tržišta, na kome WAP-tehnologija nije zaživela u očekivanoj meri i donela željeni profit, japanski je operater na polju mobilnog Interneta i telefona druge generacije napravio pravi „bum“.

Procene su analitičara da je japanska tehnologija mobilne telefonije dve godine ispred ostatka sveta i da će i u narednim godinama ostati vodeća. DoCoMo će, najverovatnije, biti i prvi svetski operater koji će u praksu uvesti i mobilne telefone treće generacije (3G), koji će moći da prenose zvuk u CD-kvalitetu, kao i video-sekvence. Početak rada mreže treće generacije je ova kompanija najavila za 31. maj 2001. godine.

Zajedno sa ovom najavom, usledila je i najava mobilnih aparata četvrte generacije (4G), koji će se na japanskom tržištu pojaviti već 2006. godine, čak 4 godine ranije no što su stručnjaci procenjivali. Ovakvi mobilni telefoni će, pored visoko kvalitetnog zvuka, omogućavati i gledanje filmova u visokoj rezoluciji, kao i visoko kvalitetni TV-program. Brzina prenosa podatka će iznositi više od 20 Mb/sec, što je 2.000 puta brže od 2G-telefona i 10 puta brže od aparata treće generacije. Da bi se omogućio visoko kvalitetni prenos multimedijalnih sadržaja, DoCoMo se udružio sa kompanijom Hewlett-Packard, koja će raditi na odgovarajućem softveru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.