Mobilni telefoni čuvaju decu i obezbeđuju im sokove

Na nedavno održanom sajmu tehnologije u Hongkongu, Innovation Expo 2001, predstavljeni su brojni uređaji i servisi koji ukazuju na moguće upotrebe mobilnih komunikacija u budućnosti, kao i tendenciju da mobilni telefon postane neodvojiv i nezamenljiv čovekov pratilac.

Zanimljivu tehnologiju koja služi za praćenje (i kontrolisanje) dece ponudila je kompanija Satellite Devices iz Hongkonga, koja je demonstrirala proizvod Kid Finder. Uz korišćenje već oprobanih GSM i GPS tehnologija, moguće je u svakom trenutku saznati gde se nalazi dete koje uz sebe ima mobilni telefon. Povezivanjem na Internet roditelji mogu da otkriju gde se to „muva“ njihovo dete, ili da ga, ako se izgubi, brzo i lako pronađu. I samo dete može brzo da zatraži pomoć: na mobilnom telefonu se nalazi „SOS“ dugme, kojim se uspostavlja veza sa kontrolnim centrom.

Verovatno će ovakva tehnologija roditelje oduševiti, a deci biti omražena, ali će sigurno i jedni i drugi koristiti uslugu kompanije Y28.com, koja nosi naziv „Phone-A-Drink“. Umesto da u aparat za pića i sokove ubacuju žeton ili novčić, dovoljno je pozvati određen broj i na taj način platiti napitak. I u ovom slučaju je reč o spoju mobilnih komunikacija i Interneta, koji omogućava da se potrebna suma skine sa kreditne kartice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.