U trendu

Mobilni telefoni i tumori

Naučnici godinama istražuju vezu između tumora i mobilnih telefona. Uz tumore na mozgu, ima i mnogo slučajeva tumora pljuvačnih žlazda na desnoj strani glave, a mobilni telefoni mogu da izazovu i prerano starenje mozga, oštećenja DNK i neplodnost kod muškaraca, koji ih uglavnom nose u džepu pantalona. Iako još niko nije pouzdano dokazao da je upotreba mobilnih telefona štetna po zdravlje, u istraživanju koje se u 13 zemalja sprovodi već deset godina zaključci se neće zasnivati na nagađanjima, već na slučajevima iz lekarske prakse.
Američki magazin GQ objavio je priču o biznismenu s Volstrita koji je pre pet godina oboleo od tumora na mozgu iza desnog uha. Neurohirurg koji ga je operisao rekao je da ima sve više tumora na tom mestu, a i nekoliko kolega obolelog snašla je ista sudbina. Reč je o ljudima koji neprestano koriste mobilne telefone i čija je desna strana glave intenzivno izložena elektromagnetnom zračenju mobilnog telefona.
Uoči objavljivanja ove studije, međunarodni tim za proučavanje elektromagnetnog zračenja preporučuje da se što više koriste fiksni telefoni, da se mobilni telerfoni ne nose uz telo, nego u torbi, da se što manje upotrebljavaju u zatvorenim prostorima i da razgovori na njima budu što kraći. Za kraj, jedna zanimljivost: San Francisko je prvi grad na svetu koji je izglasao odredbu da se na mobilnim telefonima mora istaknuti natpis da su opasni po zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar