Mobilni telefoni kao barkod čitači

Nedavno predstavljena tehnologija će omogućiti da mobilni telefoni postanu i – barkod čitači. Uz pomoć ugrađenih kamera, koje noviji telefoni sve češće imaju, barkod bi se snimao, a zatim, pomoću specijalizovanog softvera, prevodio u niz brojeva. Niz brojeva se dešifruje i prevodi, i zavisno od toga, izvršava se određena usluga ili obavlja kupovina. Naprimer, očitavanjem barkoda na železničkoj stanici korisnik bi mogao da učita red vožnje. Ili, mogao bi da kupi kartu očitavanjem barkoda na plakatu filma.

Kompanije koje su učestvovale u razvoju ove tehnologije, smatraju da će ovakva vrsta usluga i transakcija biti sve popularnija, naročito kada modela sa ugrađenom kamerom bude više na tržištu, i kada im padne cena, koja je, za sada, ipak previsoka da bi veći broj korisnika mogao sebi da priušti takav mobilni telefon. Primera radi, model Nokia 7650, prvi telefon finskog proizvođača sa ugrađenom kamerom, košta 800 evra.

Prvi telefoni sa ugrađenom kamerom su se pojavili u Japanu, zemlji koja prednjači u oblasti mobilne telefonije, i u kojoj je i započela sa radom prva komercijalna mreža treće generacije. Jedan od prvih telefona sa kamerom, koje je korisnicima ovakve mreže ponudio najveći japanski operater, kompanija NTT DoCoMo, bio je Panasonikov Visual Phone, koji raspolaže integrisanom minikamerom. Time ovaj uređaj omogućava slanje sopstvenih video-zapisa brzinom prenosa od 64 kilobita u sekundi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.