Mobilni telefoni su pokretači evolutivnih promena

Mobilni telefoni su postali neodvojivi „alat“ savremenog čoveka: da li će oni izazvati i evolutivne promene? Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu „New Scientist“, svedoče o promenama do kojih dolazi zahvaljujući korišćenju ovog aparata. Najuočljivije je pojačano korišćenje palca, koji je, doskora, bio najmanje korišćen prst na ruci. Danas, on kod vlasnika mobilnih telefona postaje sve značajniji. Ovakva tendencija je naročito primetna kod mladih, koji su „srasli“ sa modernom tehnologijom, pogotovo kod onih koji od malih nogu koriste mobilni telefon ili igrice „za poneti“.

Uopšte, rezultati istraživanja pokazuju da palac veoma naglo i primetno preuzima ulogu ostalih prstiju i da se koristi za operacije koje su ranije bile „rezervisane“ za kažiprst ili neki drugi prst. Na ovaj način, palac postaje najpokretljiviji, najveštiji i najmišićaviji prst. S obzirom na hipotezu o tome da je odlučujući trenutak u nastanku čoveka bio onaj u kome su njegovi dlakavi preci naučili da koriste i palac, obuhvatajući i pridržavajući predmete i njime, moguće je da još veštiji palac predstavlja uvod u neku novu fazu razvoja ljudskog roda.

Istraživanja ovakve vrste sproveo je i sociolog Sedi Plant (Sadie Plant), koji je u Londonu, Pekingu, Čikagu i Tokiju intervjuisao i posmatrao stotine korisnika mobilnih telefona. Primetio je da palac najviše koriste mlađi od 25 godina, pri čemu je najuočljivija bila promena kod mladih u Japanu. Tamo, tvrdi on, živi „palac generacija“, koja upotrebljava palac i u situacijama gde je vekovima uobičajena upotreba kažiprsta – za pokazivanje pravca ili pritiskanje zvona na vratima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.