Motorola prodaje prvi telefon sa Bluetooth funkcijama

Kompanija Motorola je ovih dana počela da isporučuje svoj prvi model mobilnih telefona sa integrisanom podrškom za protokol Bluetooth, standard za bežične komunikacije na malim razdaljinama. Naziv modela je Timeport 270c, cena – 350 dolara, a korišćenje Bluetooth funkcija će, za sada, biti moguće samo u devet američkih gradova koji su pokriveni CDMA komunikacionom mrežom kompanije Alltel – u Šarlotu, Litl Roku, Klivlandu, Feniksu, Tampi, Tusonu, Nju Orleansu, Reliju i Ričmondu, dok bi cela zemlja trebalo da bude pokrivena već za oko mesec i po dana.

Telefon sâm, zapravo, ne sadrži hardverske elemente koji služe za ostvarivanje Bluetooth funkcionalnosti, već Motorola prodaje komplet u kom se nalazi i modul Bluetooth Smart Module, a kojim se zamenjuje standardni modul na poleđini telefona. U kompletu je još i PC kartica Bluetooth za prenosive računare koji nemaju ugrađenu podršku za ovaj protokol, kao i CD sa upravljačkim programima i softverom za povezivanje sa najčešće korišćenim organizerima ličnih podataka.

Motorola najavljuje da će se uskoro pojaviti i Bluetooth slušalice koje će omogućavati korišćenje telefona bez upotrebe ruku. Cena će im biti oko 200 dolara, a biće kompatibilne sa svim Bluetooth telefonima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.