U trendu

MP3-mobilni – ćaskanje uz muziku

MP3-plejeri su, kao i mobilni telefoni, mali i zgodni, a hibrid ova dva uređaja predstavlja ostvarenje sna svakog zaljubljenika u multimediju. Za jedne se radi samo o igrariji, a za druge o nečemu što se, u skladu sa duhom novog milenijuma, jednostavno mora imati. No, bilo kako bilo, u današnje vreme mobilni telefon mora da nudi više od puke komunikacije u pokretu ili pokoje igrice, a novi trend glasi: „Gurnuti jedan kraj mini-slušalica u mobilni telefon, a drugi u uši, pritisnuti Play-taster, u hodu uživati u najnovijim hitovima i ignorisati začuđene poglede prolaznika“.

Popularni muzički format sa Interneta po imenu MP3 je izazvao pravu revoluciju u elektronici za zabavu, jer su datoteke u ovom formatu komprimovane čak jedanaest puta u odnosu na svoju prvobitnu veličinu, a slušaocu ipak omogućavaju da uživa u digitalnom zvuku vrhunskog kvaliteta. U principu važi pravilo da jedan minut muzike zahteva oko 1 Mb memorije za MP3-datoteku. Svejedno da li datoteke potiču sa Interneta ili su pomoću odgovarajućih programa skinute sa lične kolekcije CD-a i konvertovane u MP3-format, njima se rukuje lako i jednostavno. Najčešće je za unošenje jednog MP3-naslova u memoriju mobilnog telefona potrebno svega nekoliko sekundi.

Trenutno se već nekoliko modela mobilnih telefona ove vrste na tržištu nadmeće oko naklonosti kupaca. Međutim, kao alternativa „pravim“ MP3-mobilnim telefonima već postoje i dodatni moduli, koji se jednostavno priključuju i kojima se običan mobilni telefon može naučiti da „peva na uvce“. To rešenje je s jedne strane malčice klimavo, ali je i relativno pristupačnije po ceni. Osim toga, onaj ko želi da sluša muziku preko mobilnog telefona, uvek pri ruci ima i uređaj za slobodan govor, pošto svi modeli imaju tzv. Headset, kombinaciju slušalica i mikrofona, pomoću koga ne samo da može da se sluša muzika, već može i da se telefonira.

Ono što posebno treba imati u vidu prilikom izbora uređaja je da određeni MP3-mobilni telefon ili dodatni modul nije podjednako pogodan za svakoga, jer dok, recimo, model A pruža slabiji kvalitet zvuka, model B je možda ostao uskraćen za neke standardne funkcije mobilne telefonije. u sledećem ciklusu članaka ćemo vam detaljno predstaviti sve karakteristike, prednosti i nedostatke nekih modela ovih uređaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.